ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:200/1075)

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart 180

możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Łatwa tarta ze śliwkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto

karmelowy
Kruche rogaliki z budyniem 122

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka(...)wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić. Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić

Smakołyki Asi
Rolada orzechowa 173

pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche:        - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa       Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa

mojewypiekiinietylko
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 130

choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać(...)szparagowej Bonduelle 1/2 szklanki mrożonego groszku Bonduelle mały pęczek koperku sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód, zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej i wygodniej – za pomocą malaksera). Wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 23-24 cm (lub tortownicę formując rant). Nakłuwamy gęsto widelcem i chowamy

Poezja smaku
Malinowa Chmurka 255

zostanę babcią i to ciasto zrobiłam właśnie dla mojej kochanej synowej :) nie będę opisywała smaku, to trzeba spróbować,     powiem tylko, że jest... niebiańskie...:) Składniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr(...)być za "lekka" Beza: -3 białka -150g drobnego cukru -2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobia) -szczypta soli -3 duże łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy

Wypieki Rene
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 166

Dynia, batat nutę słodkości w sobie mają, do przygotowania wypieków się nadają. Ja kruche ciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa  zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa.  Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto(...)Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed

Moniki Smakołyki
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 95

Składniki /  Ingredients :  Kruche ciasto / the shortcrust cake: 180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie 90 g masła / 90 g butter 1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar 2 żółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass(...)yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto

Projekty ze smakiem
Prosta tarta ze śliwkami 115

śliwki, więc dziś prawdziwie jesienna tarta, bardzo prosta i szybka, do tego trochę fit. Początkowo miałam ją jeszcze wzbogacić o budyń, ale w końcu postawiłam na szybkość i prostotę. Ciasto kruche zrobione jest z mąki orkiszowej, ale można użyć innej. Tarte najlepiej podać posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Składniki (forma o średnicy 24 cm): 250 g mąki orkiszowej(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta plasterki i wyłożyć

Healthy food explorer
Sernik gotowany z jagodami 141

Kruche ciasto, ser, jagody.... Uhm... Palce lizać! Spróbujcie sami! Składniki: Ciasto kruche: (forma 25 cm x 23 cm) 20 dag mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik gotowany: 1 kg sera mielonego (z wiaderka(...)margarynę i jajka.  Wszystko ucieramy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku  i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera. Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo: 1 litr jagód 2 galaretki malinowe Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Crumble z czereśniami i migdałami, czyli owoce zapiekane pod kruszonką 102

Składniki: czereśnie płatki migdałowe 200 g masła + trochę do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 50-70 g cukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier  i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć(...)wystudzeniu. Pysznie smakuje z gałką lodów lub z kleksem bitej śmietany. Można podawać je w foremce albo przełożyć na talerzyk.  Wskazówka:  Do zrobienia crumble można wykorzystać dowolne kruche ciasto. Czasami zostają mi jakieś skrawki z tart lub babeczek, więc wkładam je do pudełeczka i mrożę. Kiedy nazbiera mi się takich skrawków wystarczająco dużo, wtedy je wykorzystuję do przygotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 221

Jest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka z M&M's 171

sama w nowej szkole - bo jest w niej pierwszy rok) piknik rodzinny. Kto chciał mógł dostarczyć słodkości uświetniające zabawę :-) Więc zrobiłam takie właśnie jak tu widać ciastka - szybkie, proste, kruche - wręcz rozpływają się w ustach, a do tego przyciągające uwagę kolorami :-) A pomogła mi Gosia i jej sprytne patenty ;-) Nawet mój mąż się nimi zachwyca, tzn. patentami ;-) ciastek nie zdążył(...)następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne patenty (jest fantastyczna

Czary - gary w kuchni
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 145

Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłek J Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 paczki cukru waniliowego Składniki(...)Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy

Mania Gotowania
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 135

Mój jogurt przeszedł najważniejszy dla mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie(...)odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn

greenscarf