ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:197/1075)

Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 212

wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się  :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki soli1 żółtko50 ml wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10 szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki brokuł5(...)suszonych pomidorów200 g sera ricotta100 g sera mozzarella3 jajka150 ml śmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W między czasie przygotowujemy składnik na masę

kulinarnyJa
Ciasto wiśniowe na kruszonce 168

tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki   (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)wiśni (używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce

Mania Gotowania
Babka makowa 192

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem

Maminek kulinarny
Szarlotka kukurydziana z bezą 203

coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka

Z miłości do słodkości
ciasto pleśniak 627

składniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 161

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku(...)sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
Jabłecznik z budyniem 262

jesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY 103

idealnie. Jak wykonać mazurka pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Nie zapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka(...)Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe kandyzowana skórka pomarańczy motylki lukrowe złote perełki cukrowe Potrzebne gadżety : mikser foremka 25 x 35 cm . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto . Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i masło dobrze schłodzone.  Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków.  Ciasto

RITA food channel
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 197

czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło.  Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min.  Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Kochani

Malinowe Pocałunki
Quiche z boczkiem i cebulą 108

naszej pomysłowości. Quiche wywodzi się z Francji, a najsłynniejszą jest Quiche Lorraine, którą pewnie też postaram się zrobić jak wrócę z Francji i przywiozę ser. Podstawą jest zawsze ciasto kruche na spód, na które przepis jest - - - > TUTAJ i masa jajeczna. Wczoraj robiłam to quiche na kolację, gdyż zaprosiłam swoich znajomych, byli naprawdę zachwyceni i całość została zjedzona, nie został(...)składniki na tą quiche dostaniemy w kazdym markecie. Poniżej podaje linki do innych quiche które kiedyś zrobiłam: Quiche ze szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki  Ciasto kruche (przepis)  200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu (odnośnik znajduje się wyżej

Delusional Trine
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 244

Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę

https:KKuchniaMniam
Wiosenna tarta ze szparagami 159

Muszę jeszcze ponownie kupić sobie duże naczynie 4 lub 5 litrowe, które niestety jakiś czas temu mi się potłukło a było idealne do przygotowywania potraw na rodzinne imprezy. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej  125 g mąki pszennej pełnoziarnistej  150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 250 g ricotty 150 g sera sałatkowego(...)parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć

Monia miesza i gotuje
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 161

można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * woda – 5- M; * sól – 1 płaska łyżeczka * świeży tymianek – 1 pęczek FARSZ: * czosnek – 3 główki * oliwa(...)łyżki * woda – 220 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * świeży tymianek * świeża chili – 1 szt * miękki kozi ser – 100 g * twardy kozi ser – 100 g * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy

Ostra na Słodko
Tarta z morelami i migdałami 179

Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy(...)Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z duszonymi jabłkami 71

przygotowywanie świeżych. Przeglądając zawartość półek natknęłam się na słoiki z duszonymi jabłkami. Od razu zaświtał mi w głowie pomysł na soczystą, pachnącą cynamonem szarlotkę. I oto jest – kruche ciasto, duża ilość jabłek i słodka beza. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Fascynacje Ani
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą 161

Ilość porcji: 4 Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity(...)Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 15 min Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 85 g zimnego masła 50 ml zimnej wody sól Farsz 250 g cienkiej, białej kiełbasy 200 g śmietany 18 % 2 jajka 2 cebule czerwone 50 g sera żółtego 30 g sera pleśniowego blue gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru brązowego

Wędrówki po kuchni