ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:141/1075)

Rabarbarowe z budyniem i migdałami 565

Kruche ciasto  z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki. ciasto kruche: 200 g masła 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany gęstej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru budyń: 70 g budyniu śmietankowego(...)Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód

wesoła kuchnia
Sernik z rosą i brzoskwiniami 311

delikatny sernik na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i bezową pianką. Po upieczeniu na cieście pojawiają się kropelki złotej rosy. Sernik jest bardzo efektowny i przepyszny!     Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka(...)cukru waniliowego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1/2 puszki brzoskwiń Pianka bezowa: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru     *** Składniki na kruche ciasto zagniatamy razem tworząc kulę *** *** Dużą blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 26×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy ciastem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 132

SKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej   70 g  masła 70 g cukru 2  ż ó ł tka  1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa(...)limone Ripieno 250 g di ricotta 3 cucchiai di zucchero a velo 3 albumi Decorazione 100 g di cioccolato fondente 30 g di burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 179

masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta migdałowa z porzeczkami 92

Tarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie(...)dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam, że dodatek zmielonych migdałów wpływa bardzo korzystnie na strukturę ciasta. Najpierw eksperymentowałam z biszkoptami. Dobre rezultaty zachęciły mnie do dalszych prób, tym razem z ciastem kruchym. I tym razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać

Wiem co jem
Makowiec na kruchym spodzie 203

miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać(...)pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenna tarta z dynią i mascarpone 130

mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone   Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time(...)godzina 5 min   Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka kakao 150 g masła, 1 jajko Nadzienie: 1 i ½ gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni) 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego

Cooking for Emily
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 292

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta

Smakołyki Bereniki
Szarlotka na kruchym cieście 173

Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu  5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek(...)lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.  Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami.  Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami.  Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut

Truskawkowa Fiesta
Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami 116

Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami to doskonały przepis na lato! Idealnie kruche, maślane ciasto dżemem, bitą śmietaną i morelami. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto pieczone z budyniem i wiśniami 89

Kruche ciasto pieczone z budyniem i wiśniami to doskonały deser do kawy. Dobrze smakuje na ciepło jak również po schłodzeniu. Do ciasta możemy dodać świeże lub mrożone wiśnie. Te ostatnie wystarczy częściowo rozmrozić przed ułożeniem na cieście

Przepisy Kulinarne
Ciasto pieczone z budyniem i wiśniami 128

Kruche ciasto pieczone z budyniem i wiśniami to doskonały deser do kawy. Dobrze smakuje na ciepło jak również po schłodzeniu. Do ciasta możemy dodać świeże lub mrożone wiśnie. Te ostatnie wystarczy częściowo rozmrozić przed ułożeniem na cieście

Przepisy Kulinarne
Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską 147

kwiatów cukinii6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano1 jajkopół młodej cukinii250 ml śmietanki200 g serka koziegopieprz, sól do smakuświeży albo suszony tymianekKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Snicers, orzechowiec 468

zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując(...)przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywałaUłożenie ciasta:Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami

Garnkowe fanaberie