wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu (łącznie jedynie 3 łyżki na całe ciasto!). Jestem zdania, że nie ma co przesładzać na siłę, bo owoce zawierają sporo naturalnych cukrów, które(...)szczyptę soli. Zrobić wgłębienie i wlać zimną wodę oraz ocet. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie można przygotować śliwki i pozostałe składniki. Piekarnik nagrzać do temeretury 225 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę
Dietologoraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą. Kawałek ciasta odłamał mi się, więc go wykorzystałam do sernika. Ciasto pyszne, mocno makowe. Słyszałam, że świetnie pasuje do niego krem kawowy, zamierzam(...)masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem
Anioszek w kuchniJedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą. Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiMój ulubiony rodzaj ciast. Smacznego! 1. biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2. kruche ciasto z truskawkami (bezglutenowe)/ pie with strawberries (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa(...)wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries (raw) 6. ciasto śliwkowe z kaszą manną / semolina plum cake 7. najszybsze ciasto z brzoskwiniami / quickest cake with peaches 8. kruche ciasto z truskawkami, czereśniami i borówkami / pie with strawberries, sweet cherries and blueberies Nieracjonalny mężczyzna (2015, Woody Allen): profesor filozofii przeżywa kryzys egzystencjalny. Pewne wydarzenie sprawia jednak, że na nowo
Qlinarnie i Qlinarniemamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;) My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę. Polecam :) Ciasto kruche: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szkl c. pudru 4 żółtka 1 jajko 1 proszek do pieczenia Galaretka: 1 kg rabarbaru 15 dag cukru 2 galaretki agrestowe(...)mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić. Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier
Smakołyki AsiSkładniki na masę budyniową mleko, 375 ml budyń waniliowy, 1 opak jajka, 5 szt cukier, 150g margaryna, 150g sól, szczypta Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misie. Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści(...)wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dosypujemy proszek budyniowy. Chwilę miksujemy. Schłodzone kruche ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę, dociskamy palcami, wyrównujemy. Możemy ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki, ale jest to ciasto należące do tych bardzo rwących się, łatwiej jest
Gotowanie moimi oczamiprzygotowana na rozpływającym się kruchym spodzie, który w połączeniu z masą tworzą duet wyjątkowy . Oczywiście możesz użyć gotowego ciasta na tartę, jednak zachęcam do samodzielnego przygotowania. Tarta z kurkami Kruche ciasto 200 g mąki pszennej lub owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła 1 jajko sól ((1/2 łyżeczki)) Masa 100 g kurek 1 duża czerwona cebula 2 jajka(...)śmietanki 18 % 20 g tartej mozzarelli natka świeżej pietruszki przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) Kruche ciasto Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam
Przepisy na widelcuupiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 kostki masła 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 jaja(...)waniliowy Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 4 jajka 150 g masła 150 g cukru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy(...)łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem.Podpiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieProste i smaczne kruche ciasto , truskawkowo- czekoladowe do niedzielnej kawusi. Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej(...)truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka
Kuchnia Danusipołudniowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez
Apetyczna babeczkaciasto do blaszki (ok. 35×20 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie(...)budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka
Domowy Smak Jedzeniaczekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie! SKŁADNIKI:* jajka – 3 szt* margaryna – 200 g* cukier – 1 szkl* cukier
Ostra na Słodkotradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne, a przy tym pięknie prezentujące się ciasto - idealne na święta. Seromakowiec na Kruchym Cieście - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka śmietany (opcjonalnie) Masa makowa: ok. 75 g bakalii(...)cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy
Słodka Strona