ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:143/1075)

KRUCHA SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 91

własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej. Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru pudru 300g masła 1 1/2 kg startych jabłek  2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru Ciasto kruche należy wyrobić. Schłodzić minimum 2 godziny. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć(...)minut. Dno blaszki (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta kruchego. Zapiec w 180 o C na złoty kolor. Na to wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Słodki Zakątek
Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach 202

masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego   Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady   Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka kokosowa 264

widać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej blaszki, np. o średnicy 25 cm to też będzie okey ;). Smacznego pieczenia!     Składniki:   Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej   Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej   Masa budyniowa(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Wkładka kokosowa: 300 g kwaśnej śmietany 18% 70 g cukru 150 g wiórek kokosowych 2 białka w temperaturze pokojowej   Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciastaCiasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 22 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (tylko dno). Szarlotkę

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 169

Składniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek maliny Przygotowanie : Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą(...)góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min. Moje uwagi : Kruche ciasto można zrobić malakserem, ale należy uważać by ciasto się nie "zgrzało ". Mnie tak się stało  i masło wyszło lekko  z ciasta :) Jeśli mamy maliny mrożone

Proste Potrawy
Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą 244

Bardzo lubię kruche ciasta. Tym razem mam dla Was propozycję na ciasto z jabłkowo - orzechowym nadzieniem i bezą z kokosem. Idealne do kawki, ale pasować będzie również na świąteczny stół. Jabłecznik na bogato. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii  (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki

Smak mojego domu
Kruche ciasto ze śliwkami 118

zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki, cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka octu winnego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu(...)szklanki cukru + 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości śliwek) - 0,5 kg śliwek węgierek Z masła, żółtek, śmietany, cukru, mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki do schłodzenia. Śliwki umyć i wypestkować. Poprzecinać na połówki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą. Większą część rozwałkować i wyłożyć tortownicę, wyłożoną papierem

CookYourself
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 220

pieczenia (dałam domowy) - 2 pełne łyżeczki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 2 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej) Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i przy pomocy haka zagniotłam kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowym ciastem wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego(...)sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję

Smaczne Zdrowe
Mazurek migdałowo-kajmakowy 151

kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka(...)laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką

Smakołyki Asi
Torcik z truskawkami i borówkami z masą z kaszy manny na kruchym cieście 71

Orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz na weekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka. NA tortownicę 22 cm Na kruche ciasto: 250 g mąki krupczatki 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę z kaszy manny

Krylowa Kuchnia
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 169

TARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)kruszy się podczas krojenia, dobrze się trzyma Ciasto jest bardzo smaczne, złociste i kruche. Można je użyć zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych*. Naprawdę polecam! PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO wg Neli Rubinstein 120 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych) 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

Calzonella.com
BARDZO KRUCHY PLACEK Z JAGODAMI 409

chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-)  Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 op. cukru wanilinowego 250g masła o temp. pokojowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej(...)cytryny Piana z białek: 5 białek 1/2  szklanki cukru Nadzienie: 400g świeżych jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. (Ja zazwyczaj rozkładam

Walijskie Pichcenie
Pyszny torcik truskawkowy 224

cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 132

przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam(...)Budyń: 1,5 op. budyniu waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka) 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 500 ml mleka 2 łyżki rodzynek bez konserwantów Ciasto kruche: 90 g zimnej margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego

Anioszek w kuchni
Paszteciki z mięsem 145

ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru

Opowieści z piekarnika
Tartaletki z białą czekoladą i truskawkami 62

zamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie. Składniki na tartaletki z białą czekoladą i truskawkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko

niecodziennikpary