ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:144/1075)

Ciasto Primadonna 166

Składniki na ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rozpuszczonej 1 jajo Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto kruche: 100 g margaryny 2 ½   łyżki cukru pudru 2 żółtka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% tłuszczu 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Domowe ciasta
Mazurek wielkanocny kajmakowy 123

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO . Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy! Mazurek wielkanocny kajmakowy Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 70 g cukru 1 żółtko

Zasmakuj Kuchni
Tarta z owocami leśnymi 100

tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać(...)minut – do zarumienienia się ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach. Wykonanie Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny

niecodziennikpary
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 368

należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z  kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie 59

wymiarach 35x11 cm. Wysmarować ją dokładnie (ale cieniutko) masłem.  Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i wykleić nim formę (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, możemy ulepić dodatkowe brzegi ozdobne i upiec je osobno, na papierze do pieczenia. Kruche ciasto piec w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około(...)zarumienia ciasta.  Upieczony i wystudzony spód mazurka wypełnić masą kajmakową, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną polewą czekoladową, rozsmarować na warstwie kajmakowej naszego mazurka. Wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Jeżeli wykonaliśmy wcześniej ranty ozdobne z ciasta kruchego

Świat Ciasta
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami 202

kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach, śliwki trochę soków puściły :) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: pół kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatkowo(...)łyżka cukru  cukier puder do oprószenia tarty Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny/ malakser: Do misy miksera/ malaksera wsypać mąkę, sól i cukier. Wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Włączyć urządzenie

Domowa Cookierenka Agi
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy 89

również być ozdobą suto zastawionego stołu. Nie ma specjalnie sztywnych reguł co do wypieku mazurków, mają być słodkie i na bogato, ale jest to ciasto niskie, do 4 cm. Najczęściej jest to ciasto na kruchym spodzie ze słodką warstwą wierzchnią często z marcepanu, dżemu, kajmaku. Dekoruje najczęściej lukrem, a zdobi suszonymi i kandyzowanymi owocami. Mazurek migdałowo-kokosowy z mojego przepisu(...)zimnej wody 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść na blacie i dużym nożem siekaj, aż do uzyskania ciasta. Trwa to około 10 minut. Oczywiście możesz sobie darować ta zabawę i po prostu zanieść ciasto, ale wtedy nie będzie tak kruche. Jeżeli ciasto jest zbyt suche to dodaj zimnej wody. Formę do pieczenie wyłóż pergaminem, następnie wylep spód formy ciastem

greenscarf
Sernik słoneczny 66

użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić je z tego przepisu – jest idealne. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 23 cm: 800 gr sera białego (u mnie

moj przepis na
Sernik słoneczny 71

użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić je z tego przepisu – jest idealne. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 23 cm: 800 gr sera białego (u mnie

moj przepis na
Śliwkowy paj 190

proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę

Proste Potrawy
Ciasto Środek lata 273

Ciasto Środek lata to miękkie wilgotne kruche ciasto z bezą i nadzieniem z jagód i wiśni. Łatwo je przygotować i jest naprawdę smaczne. Połączenie wiśni i jagód bardzo pasuje do słodkiej, delikatnej bezy. Po wstawieniu do lodówki kruche ciasto staje się zwarte i mniej się kruszy, jednak najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej – jest miękkie, delikatne i słodkie. Składniki na blaszkę

Trzeci talerz
Ciasto "Zemsta Teściowej" 559

mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy.  Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu: ciasto kruche galaretka + wiśnie bita śmietana ciasto kruche z bezą Wkładamy do lodówki na kilka godzin

Pelusiowa Kuchnia
Sernik słoneczny 174

użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić je z tego przepisu – jest idealne. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='800 gr sera białego (u mnie

moj przepis na
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 124

Rabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche

potrawyregionalne
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 176

pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny

maniapieczenia
Proste jest smaczne 156

Mimo, że brzoskwiń już nie ma, wciąż pamiętam ich szalone ilości w skrzynkach pod ścianą. A w kolejce czekają jeszcze brzoskwiniowe posty. Dziś jeden z nich- proste, błyskawiczne kruche ciasto mojej mamy. A jednocześnie jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się robić:) Ciacho jest bajecznie proste, a praktyczny wynalazek w postaci miksera ułatwia znacząco jego wykonanie. Wystarczą podstawowe składniki(...)trochę owoców (świeżych, mrożonych, z kompotu- nie ma znaczenia) i już jesteśmy o krok od ciepłego ciasta do kawy. BARDZO PROSTE KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki syropu waniliowego (lub kilka kropel olejku aromatyzującego) 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki owoce (u mnie

les mirabelles
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 299

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami

Mania Gotowania