Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem Uwielbiam jabłka w każdej postaci, kokos również(...)więc kiedy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym blogu musiałam go wypróbować. Moja rodzina pokochała to ciasto więc na pewno będę do niego jeszcze nie raz wracać. Ciasto kruche : 500 gram mąki 1/2 szklanki cukru 250 gram masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę
Słodka Kraina WypiekówSYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać do dna i rantu, schować do lodówki(...)godzinę ciasta ponakłuwać widelcem, nakryć folią i wysypać np. kaszą owsianą lub grochem, użyłam kaszy owsianej, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół, podpiec tarty 15 minut Krem: jajka z cukrem mikserem ubić do białości, osobno ubić na sztywno zimną śmietanę 30%, sparzone cytryny zetrzeć skórki do masy jajecznej, wlać sok z tych dwóch cytryn, masę przelać
W Mojej Kuchni Lubięspójne, a te z posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez(...)Natomiast popularność Kocich oczek to wynik wyjątkowej kruchości i delikatności ciastek, która jest efektem połączenia siekanego tłuszczu z drożdżami. Ciasteczka o tej samej nazwie bywają czasem przygotowywane z typowego kruchego ciasta, jednak polecam przepis z wykorzystaniem drożdży, które spulchniają ciasto, dzięki czemu jest ono delikatniejsze. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego” wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu
Trzeci talerzwymagającej strukturze. Ciasto, które smakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 5 żółtek • 1 jajko • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 szklanka cukru pudru • 750 g mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki amoniaku • 1 duża puszka masy(...)kremowa • 1 litr mleka • 125 g masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche • Zagnieść wszystkie składniki ciasta. • Ciasto podzielić na 6 części. • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno
To co kochambardzo zdrowe i pożyteczne. Bardzo często można podziwiać tam biegające sarenki po polach, zające oraz dużo ptactwa. Kontakt z naturą to jest to czego szukam podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania(...)suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki
wesoła kuchniaciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)zużyć do ponczu do innego ciasta). Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia. Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód. Posypać wiśniami
Wanilia i KardamonTarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą(...)tartych orzechów laskowych, ponadto: · 6 szt. physalis. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować margaryną i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem
Moniki Smakołykikrótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche: 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych(...)beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica
moj przepis nakrótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche: 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych(...)beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica
moj przepis nakrótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche: 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych(...)beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica
moj przepis naPodstawowa wersja tego wypieku jest z malinami, jednak ja robiłam je już z: truskawkami, wiśniami, czarnymi jagodami i borówką amerykańską. Z każdym z tych owoców ciasto smakuje wyśmienicie:-) Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny/masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie waniliowe(...)olej - ciągle ubijając. Masa powinna być śnieżno biała, gęsta i lśniąca. Na podpieczony spód wyłożyć pianę a na nią owoce lekko je dociskając. Na owoce ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy do zarumienienia - ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidnem, formę zdjąć z ciasta. Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette" z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta, przydatne urządzenie do takich ciast, ciasto wysypać do formy silikonowej 26 cm, dłonią szybko przyklepać do dna i do boków, nakłuć widelcem i schować
W Mojej Kuchni Lubięmakowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na talerzu – odkładamy do lodówki. Resztkę ciasta zagniatamy z pozostałym ciastem, wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy(...)Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany – i polewamy nim ostudzone ciasto. Posypujemy wierzch startą skórką
Gotowanie i blogowaniePodałam go na złotym grubym podkładzie ,który kupiłam w OpakowaniaCukiernicze.pl Oprócz okrągłych i prostokątnych podkładów mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 170 g zimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli(...)bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat
Ala piecze i gotuje