Kruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊 Poza tym jak inaczej nazwać(...)stopni do zrumienienia. Zamiast obwarzanków możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach
Codzienna kuchnia niecodziennaowoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek jest stara jak świat! Te jabłka nadawały się do jedzenia podczas żniw(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami
codojedzeniaSzarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego(...)cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nastawić
wyzwania kuchenneRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)sobą, gdybym czegoś nie zmienił i nie zrobił po swojemu. Tak też było w tym przypadku. Postanowiłem wymienić zwykłą mąkę pszenną na mąkę krupczatkę. Tak. Krupczatka jest idealna do kruchych wypieków. I tak oto, zamiast 500g mąki pszennej użyłem 250g pszennej i 250g krupczatki. Do tego niewiele ponad pół godziny w kuchni i wyszły takie oto cuda. Składniki: 250g mąki
Jacob TastesPyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię
Bajeczna KuchniaMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)cały czas mieszając ugotować budyń. Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką . Rabarbar pokroić, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut. Po upieczeniu studzić przy
Wanilia i KardamonCiasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych
Pysznie & PięknieDrożdżówki z borówkami Kruche z budyniem i malinami Sernik borówkowy Tarta śmietanowa z owocami Rolada z mango i malinami Ciasto kruche ze śliwkami i serem Drożdżówki z jeżynami … Czytaj dalej 7 pomysłów na ciasta z owocami
czarrna od kuchniwrażenie, że to jedno z bardziej znanych ciast. Moja rodzina je uwielbia i ja również. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam
Smaki Na Talerzukawałek ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy odrobinę więcej niż wielkość blaszki. Ciasto najlepiej rozwałkowywac pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków. Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane ciasto. Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy(...)rozgrzewamy piekarnik do 180 C – grzałka góra – dół. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy podrośnięte ciasto i pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i polewamy lukrem. Artykuł Szarlotka krucho – drożdżowa. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecampyszne ciasto Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem(...)dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 23x33 cm Będziemy potrzebować dwie takie same blaszki. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki 200 g miękkiego masła 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej
kruche babeczkiZawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijana rolada makowa z bakaliami(...)rolady Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE 30 g 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 120 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej 50 g białego cukru
ProstePesto.plcieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm. Składniki na kruchy spód: - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1/4 szkl(...)mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy
Smaczne Zdroweniezapowiedzianych gości. Albo do niedzielnej kawki. Albo ot tak, na pocieszenie po ciężkim dniu w pracy. Odpowiednią wypowiedź proszę sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki (na 8 tartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru(...)pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki na tarteletki wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą kulkę rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć
CookYourself