formę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki: kruche ciasto: 300 gram mąki pszennej 100 gram cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 200 gram zimnego masła szczypta soli galaretka malinowa(...)białka i rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem. Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nakładamy na wierzch wystudzoną bezę
Życie zaczyna się w kuchniKruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1/2 kg czereśni 1 szklanka
babka w formieDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego
Podróż w kulinariamałym niuansie polega różnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości. Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)wlewam ocet. Bezę wykładam na podpieczone ciasto, zapiekam przez 10-12 min, zmniejszam temperaturę piekarnika do 150°C i piekę kolejne 10-12 min. Ponownie wyjmuję ciasto, ścieram pozostałe kruche ciasto na wierzch bezy, zwiększam temperaturę do 200°C i wstawiam jeszcze na ok 10 min. Gotowe odstawiam by wystygło. Powinnam była je posypać cukrem pudrem by ładniej
Ciasteczkowy Potwórkonkursu "Z wypiekami jej do twarzy". Mam nadzieję, że zdjęcie spełnia warunki: jest słodko, śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy(...)manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy
Pobite gary Barbarysmaczna chwila :) Może i Wy się skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto. Dwie płaty kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek. Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą
Malinowa KawiarenkaPyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniafont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche
Na słodko lub wytrawniemimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35
Na słodko lub wytrawnieprzysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre.. 1 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej
Moje domowe kucharzenieTrzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :) Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Smaki Nataliigruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy(...)ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek
Cynamonowe szczęścienastępnie piecze na dużych prostokątnych blachach. Masa serowa zwykle wylewana jest bezpośrednio na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, choć z czasem stały się popularne również serniki na kruchym spodzie, w tym te, gdzie ciasto znajduje się nie tylko na spodzie, ale i na wierzchu sernika. Drugim rodzajem tradycyjnych serników są te, gdzie upieczone cienkie placki, często amoniakowe, przekłada się gorącym serem smażonym(...)sernik z kakaowym kruchym ciastem na spodzie i na wierzchu. Jego urok tkwi w ciekawej formie i kontrastujących kolorach. Ponieważ zarówno na spód, jak i na wierzch surowe ciasto ściera się na grubej tarce, po upieczeniu na linii połączenia sera z ciastem powstaje nieregularna fala, która ładnie się prezentuje. Kakao dodane do kruchego ciasta nie tylko wpływa na jego wygląd
Trzeci talerzTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentnich wilgoć. Jak dla mnie ta szarlotka wyszła genialna. I co istotne smakowała nam z każdym kolejnym dniem coraz bardziej. Nie stała się wcale miękka, cały czas ciasto na niej było kruche. Pychota :-) Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 60g mąki orkiszowej dunst (lub np. skrobi ziemniaczanej) - 190g zimnego masła pokrojonego na mniejsze(...)ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 4 żółtka - 2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Ja pod koniec dodaję 2 łyżki zimnej wody. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto powinno się ładnie rozkruszyć. Część ciasta przekładamy do mniejszej miski i odstawiamy do lodówki
Smaczne Zdrowe