ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:5/67)

Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 187

plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy na to ciasto, można wzbogacić je dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić się swoimi radami. Klasyczne proporcja kruchego ciasta to 3:2:1, czyli przykładowo na 300 g mąki przypada 200 g masła oraz(...)serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy.  PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO: 1. WYRABIANIE: Jest to jeden z najważniejszych kroków do perfekcyjnego ciasta kruchego. Polecam zrobić

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 180

całości do dekoracji)   120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania)   90 g miękkiego masła   85 g cukru trzcinowego   2 żółtka   Pascha   0,5  kg twarogu tłustego   kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy   100 g masła(...)rumu   niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji) Przygotowanie: Kruche ciasto pistacjowe   Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość

SzczyptaSmaQ
Tarta orzechowa 296

efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :) Składniki: Ciasto kruche: (składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze po 20 cm) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: 200 g zmielonych orzechów (dałam 100 g włoskich(...)Syrup) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 40 g dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty, niskosłodzony) Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.   Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie

Domowa Cookierenka Agi
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 180

jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych Kokosowa beza: 3 białka 100 g wiórek kokosowych  szczypta(...)łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Sernik z węgierkami 174

Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa serowa(...)mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem

Wanilia i Kardamon
Ciasto "Królewiec" 396

ólewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki:Kruche Ciasto: 225 g mąki tortowej110 g cukru2 łyżki miodupłaska łyżeczka sody110 g masłażółtko cukier waniliowyok. łyżka śmietany (lub więcej)Biszkopt(...)się zbyt "suche"dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Formę (ok. 20x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Jedną z porcji ciasta wyścielemy dno blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestudzeniu, ponieważ

Słodka Strona
PS. Ciasto kruche - porady 153

mąki, 200 g masła i 100 g cukru) lub 2:1 (czyli np. 200 g mąki i 100 g masła). Wszelkie inne dodatki tj. woda, śmietana czy mleko sprawią, że ciasto będzie mniej kruche - ten typ jest nazywany ciastem półkruchym. Więc co tak naprawdę w jego przygotowaniu jest ważne? Powtórzę to, co pisałam w poprzednim poście z poradami - a zatem

psgotujemy
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 215

cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy(...)cienki placek.Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka.Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C.Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE masy:Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy

kulinarnyJa
Tarta kokosowa z bitą śmietaną 179

wody Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm).  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika(...)puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej     objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam) 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 400 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru paseczki świeżego kokosa Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzać bardzo mocno oba mleka (nie gotować). W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel

Mia Cucina Sofieta
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 426

całości i 3/4 całości.KRUCHE CIASTO:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy z powrotem do lodówki.Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy(...)podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy do lodówki. KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę ubijamy na sztywno.Serek mascarpone miksujemy z nutellą.Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.Przykrywamy cieńszym biszkoptem

Ostra na Słodko
Kruche paszteciki z grzybami 146

nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka smalcu 3 łyżki śmietany 1 jajko Sól do smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia: 50 dag świeżych grzybów 1 cebula 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki tłuszczu 2 jajka Sól

Tradycyjna Kuchnia
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4168

mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki(...)pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką- placek przełożyć do tortownicy

Smakołyki Bereniki
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 306

żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza na wierzch) - ciasto zafoliować(...)pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy - z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy - ciasto nakłuć gęsto widelcem, schłodzić - schłodzone ciasto (musi być sztywne) upiec w piekarniku nagrzanym

Smakołyki Bereniki
Tarta z truskawkami 713

truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią(...)więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu) - ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę - ciasto nakłuć widelcem, schłodzić - schłodzone ciasto (powinno

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania