wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej(...)starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części ( 2/3 i 1/3 porcji), wkładamy do woreczków i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba do seromakowca, bo upiekłam jeszcze tartaletki. Również wieczorem szykujemy masę makową
mojewypiekiinietylkopudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu
Karo in the KitchenMoja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort
Milion Smakówbardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku
Symfonia Smakówciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów
Przepisy i porady kulinarneKruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło
Wanilia i Kardamonmalinka często gości na moim stole gdy tylko mam dostępne maliny, a to za sprawą pysznych kruchych blatów z dodatkiem gęstej galaretki z malin i bitej śmietany. Te połączenie sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Post Ciasto malinka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty. Zamiast kruchego można użyć też francuskiego. Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1 liść jarmużu Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty
Sto kolorów kuchniPyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml wodySólFarsz:Ok. 100g boczku3 jajka2 pory½ szklanki śmietany 18%½ szklanki startego żółtego sera1 łyżka
Kolizje SmakówCiasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak
Słodka Stronaidealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych(...)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji! Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): Kruchy spód i kratka na wierzchu: 125 gram masła 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa makowa: 300 gram białego maku(...)studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce. Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami: śmietaną, dżemem, Amaretto, ekstraktem z wanilii, mąką, jajkami, cukrem pudrem. posiekanymi orzechami
Mango Papajapolecić, ale aby dojść do naszych wariacji pora na bazę! :)))Tak więc Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA:SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)* 20 dkg masła,* 3 żółtka (przy uczuleniu(...)/wodę).Pamiętajmy, że masło zimne kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć
Wypisz Wymalujwersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta: Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać
Mania Wypiekaniażółtko 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 100 ml śmietany kremówki 30% 200 ml oleju 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć
Ala piecze i gotuje