tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 80 g cukru 4 żółtka czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub więcej) płaska łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru(...)gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki) Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto umieszczamy w lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy
Słodka Stronaserek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone.Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli
ciastkarnia na kruchym spodzietroszkę mniej słodki od ksylitolu i sacharozy a mianowicie stanowi ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej.Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-)Składniki na kruche ciasto:- 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 5 żółtek- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g
Smaczne ZdroweCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodzieWykorzystałam tym razem przepis z jednego z blogów do którego bardzo często zaglądam. (nie będę kłamać to nie była moja pierwsza a na pewno nie ostatnia
ciastkarnia na kruchym spodziekruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć formę ciastem i włożyła do niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem(...)tortownicy). Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość formy. Ciasto kładziemy na gruszkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy formę a owoce. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu oddzielamy od razu nożykiem ciasto od formy. Na formie układamy talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto. (Uwaga, aby się
Smakowity Blog Kulinarnyilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego)- 3 jajkaNadzienie:- 4 duże jabłka(...)piekarnik na 190 stopni.Wyjmujemy ciasto z lodówki. 1/4 ciasta odkładamy na bok, pozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy do momentu uzyskania okęgu o wielkości ciut większym niż dno naszej tornownicy.Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki.Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe.Ciasto, które nam zostało wałkujemy
W mojej holenderskiej kuchniZapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 l jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka
Sama słodycz i szczypta chiliJedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne
Domowa Cookierenka Agitartę gruszkową, którą pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) szczypta soli(...)wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) 4 łyżki cukru Dodatkowo: 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg) 3 łyżki płatków migdałowych sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto
Nastoletnie WypiekanieJajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie
Nerds Kitchengruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć
Milion Smakówpagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnierazem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć
Na słodko lub wytrawnierazem na mazurka kokosowego. Przepis pochodzi z tej strony. Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię
Na słodko lub wytrawnie