hour 5 minutes Ingredients CIASTO 100 g orzechów laskowych 50 g masła z orzechów laskowych ( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów) 50 g gorzkiej czekolady 100 g syropu klonowego albo daktylowego albo z agawy 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu jabłkowego można zastąpić octem z białego wina 100 ml mleka kokosowego opcjonalnie 250 g mąki(...)spaliły). Orzechy przestudzić lekko, zawinąć w ścierkę, pocierać o siebie żeby pozbawić spalonych łupinek – wyjąć orzechy i zmiksować na proszek. Do garnka włożyć czekoladę, masło orzechowe, wlać mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody – podgrzać aż czekolada się rozpuści a całość się połączy. Odstawić na bok, dodać oliwę, ocet i syrop klonowy, zmieszać. Z posiekanych orzechów odłożyć
Cooking for Emilysłoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki(...)wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: galaretka o smaku kiwi, 2 banany, sok do nasączenia WYKONANIE 1.Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl
słodki bratekciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam(...)drożdże, cukier kokosowy oraz mąkę. Pamiętaj - nie zagotuj ani nie podgrzej za mocno płynu, bo drożdże nie urosną! Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, wierzch przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu
Zdrowie na języku :Powocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie! Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem ze świeżo ukręconych żółtek. Oj, ta wersja jest lepsze, ale bardziej pracochłonna. W tle praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy(...)gotowych) : 2/3 szklanki białek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Dodatki: drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia w rumie ) 50-60 ml białego rumu Jak zrobić torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy
Rodzinka w kuchnimoim blogu walory wypieków gotowanych. Znajdziecie u mnie sporo przepisów na babki gotowane w różnych smakach. Na Wigilię był nawet piernik gotowany, a jakiś czas temu migdałowo - czekoladowe ciasto gotowane. Aby nie było nudno, tym razem postanowiłam ugotować muffinki. Nie są to jakieś nadzwyczajne muffinki, bo zrobiłam je z resztek produktów pozostałych po świętach. Ale są smaczne i pięknie pachną(...)łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 7 daktyli suszonych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: ok. 35g białej czekolady 2 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Miękkie masło umieściłam w misce miksera. Dodałam do niego cukier zwykły oraz waniliowy i ucierałam na puszysty krem. Do utartego masła dodałam jajka i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową
Waniliowe Improwizacjeskładniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych
Domowy Smak Jedzeniabiałko jajka) dodaję preparowaną kaszę z odzywką i mieszam. 5) Do wysmarowanego olejem kokosowym (lub innym albo papierem do pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal
fitolarun.blogspot.compieczenia szczypta soli 80 g miękkiego (płynnego) oleju kokosowego 80 g cukru (najlepiej brązowego) 1 dojrzały banan 30 ml soku pomarańczowego Na gładką masę zblenduj olej, banana, cukier i sok pomarańczowy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do mąki dodaj masę bananową, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Owińń ciasto w folię spożywczą, wstaw do lodówki na małe(...)obranych pistacji (niesolonych, użyłam solonych, ale porządnie je wypłukałam w wodzie i dzięki temu łatwij mi było obrać je ze skórki) około 80 g cukru (białego) 80 g oleju kokosowego 20 ml soku pomarańczowego Wszystkie składniki na krem zbenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na czas pieczenia/studzenia się ciastek. Dobrze wystudzone ciasteczka przełóż kremem. Możesz je udekorować lukrem zrobionym
greenscarfjedną miskę, jedną łyżkę, nie użyjecie miksera, a samo przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 min :) Brzmi obiecująco? A jeszcze dodam, że nie użyjecie jajek, a smak jest wprost wyśmienity? Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne, czekoladowe, przełamane kwaskowymi owocami z dżemu z czarnej porzeczki. A jeśli ktoś nie lubi smutnego placka posypanego cukrem pudrem, przygotowanie mini torciku, zajmie Wam kolejne, hmm...powiedzmy(...)masła lub margaryny a na wierzch: dowolnie: płatki migdałów, wiórki kokosowe, kolorowa posypka, co tam macie pod ręką :) Sposób przygotowania: Przesianą mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać dokładnie łyżką, dodać maślankę, oliwę i dżem, ponownie wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie śr. 26cm) wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, przelać ciasto do tortownicy, piec około 40-50 min w 170-180 stopniach
na moim stole...cynamonu 5 łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu 1 łyżka ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
Healthy food explorerowsianych – 2 jajka – 50 g oleju kokosowego – 3 łyżki ksylitolu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Opcjonalnie – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kakao Przepis na chlebek bananowy Płatki zmielić, a następnie wszystkie składniki zmieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Ciasto wylać na blaszkę, piec przez 40 minut
Czynniki pierwszemąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy(...)wanilii i mleko. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Pierwszą porcję daktyli miksujemy razem z wodą, w której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy
Moja Mama GotujeCukieteria.pl Składniki: Ciasto drożdżowe: 65 ml letniej wody 4 g suszonych drożdży szczypta cukru 190 ml letniego mleka 1 jajko 60 g miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru 0,5 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni
Ala piecze i gotujeradość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze święconym :). Składniki na ok. 12 baranków: 50 dag mąki 2 i 1/2 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 10 dag cukru 5 dag masła sól Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Kruszonka: 4 łyżki wiórków kokosowych 7 dag masła 7 dag cukru(...)Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 3. Z kartonu wyciąć
Apetyczna babeczkaDzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki(...)masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam do nich cukier. Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki
potrawyregionalne