dodałam masło lub olej kokosowy, co sprawia, że nie są suche i mają dodatkowy aromat masła lub kokosu. Opcjonalnie dorzuciłam również nieco odżywki białkowej, która wzbogaciła kokosanki smakiem białej czekolady, wyszły pyszne! Przepis na keto kokosanki Składniki 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (60 g) 5 łyżek słodziku* ( erytrytol ) (100 g) 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g) 2 jajka opcjonalnie(...)Przygotowanie Masło rozpuszczamy wraz ze słodzikiem . Dodajemy do miski wiórki kokosowe , a następnie rozpuszczone masło ze słodzikiem oraz opcjonalnie odżywkę białkową . Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i ponownie mieszamy. W międzyczasie przygotowywania kokosanek nagrzewamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg + górna grzałka). Z ciasta przy pomocy łyżki lepimy kokosanki. Świetnie nadaje się do tego również gałkownica do lodów. Kokosanki
WegePrzepiszdążyło już pewnie zauważyć, nie przepadam za skomplikowanymi ciastami. Jestem zdeklarowaną zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań , które mam pewność, że wyjdą i zasmakują mi, oraz wszystkim domownikom. Kruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych(...)Wawel jest wegańską czekoladą ) lub - pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego - duża łyżka odtłuszczonego kakao Wykonanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni 2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z cukrem/stewią 3. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie
Pland based fillemojej miłości do zdrowych słodkości najczęściej sięgam po ciastka, ciasta i babeczki, od czasu do czasu tworzę jeszcze różne wersje serników na zimno, a przecież można jeszcze tak wiele inny rzeczy zrobić, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz cieplej i nie chce się włączać piekarnika. Zainspirowana instagramowymi zdjęciami przygotowałam "kulki mocy" pełne ziaren i bakalii osłodzone oryginalnym Miodem Manuka, który(...)kupi odsyłam Was tutaj , a teraz zapraszam na przepis. Składniki: 1 szklanka daktyli 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Cynamonowe szczęścieDodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami(...)kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek świeżych jeżyn listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy ponownie, aż wytworzą się okruchy z ciasta. Dodajemy łyżkę (lub dwie, u mnie
Poezja smakugusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka(...)zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać
Chocolate Muffin Blogmnie ciepły olej kokosowy )- 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek
Smaczne Zdrowepiekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem(...)masła280 ml wody5 jajSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy
Słodkie PrzyjemnościSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy
Poezja smakumarcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży lub 1 torebka (7 g suszonych) 2 szczypty soli 80 g cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej (typu 550) nadzienie: 140 g marcepanu 2 łyżeczki kardamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. wiórków kokosowych do posmarowania: 1 roztrzepane jajko opcjonalnie(...)odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wsypujemy cukier, mąkę, kardamon i sól. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko z masłem oraz drożdżami. Całość wyrabiamy mikserem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut. Składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem
Dzieje kuchennej WiewióryJuż ponad trzeci tydzień mamy naszego wspaniałego czworonoga w domku! Mania spisuje się pięknie, trochę rozrabia, ale raczej jest posłuszna i chętnie uczy się nowych komend
Be Fit Be StrongZobacz 12 najlepszych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. Kiedy nadejdzie czas truskawkowego sezonu, nie można sobie odmówić przyjemności degustowania tych słodkich owoców! Soczysty smak truskawek sprawia, że są one idealnym składnikiem do tworzenia różnorodnych ciast i deserów, które podbijają serca. Oto kilka inspirujących pomysłów na wykorzystanie truskawek w różnorodnych wypiekach i deserach, które z pewnością rozpłyną się(...)deser z truskawkami, nasionami chia i mlekiem kokosowym to pyszne deserki, które przygotujesz w jedyne 20 minut.… ZOBACZ PRZEPIS Drożdżówki z truskawkami bez jajek – truskawkowe rollsy Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz ze świeżymi… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z mlekiem w proszku z truskawkami – blok
Via GustoKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Cztery Fajeryktóre zostały nam po pieczeniu ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 200 g wiórków kokosowych 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki
Kuchnia MagdaLenysoku z cytryny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Do blendera wrzuć odcedzone nerkowce i zmiksuj, a następnie dorzuć pozostałe składniki na ciasteczka i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Wyjmij ją z blendera, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Nieco twardsze ciasto przełóż pomiędzy warstwy papieru do pieczenia(...)już gotowe, ponownie wstaw do zamrażalnika na 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie: do blendera wrzuć wszystkie składniki: nerkowce, roślinne mleko, syrop klonowy, sok z cytryny oraz olej kokosowy i zmiksuj wszystko na białą, jednolitą masę. Przekładaj nią gotowe czekoladowe dyski. Najlepiej będzie, jeżeli ciasteczka zostaną zjedzone od razu, jeżeli jednak tak się nie stanie, należy je przechowywać
Roślinna - blog wegański