ciasto do kawy - 500 przepisów (strona:19/34)

PRZEPYSZNE CIACHA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 120

Skończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu  - sesja.  Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez

Przepisy Aleksandry
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 198

delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:)  Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego(...)lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 131

zbyt mała ilość któregoś z nich może zaważyć na efekcie końcowym.SKŁADNIKI:ciasteczka125 gram mielonych migdałów250 gram cukru pudru90 gram zimnych białek szczypta solikrem1 tabliczka gorzkiej czekolady20 ml mocnej kawy (u mnie jedno espresso)50 gram masła100 ml kremówkiPRZYGOTOWANIEW pierwszej kolejności przygotowuję dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia Odmierzam odpowiednią ilość wszystkich składników na ciasteczka. Cukier puder i migdały przesiewam(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 152

kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i tak wyszły smaczne, polecam :) Składniki na 14 ciasteczek 150 g masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mufinki waniliowe 187

wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:•    Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji cukru wanilinowego;•    Wanilię dodaje się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy;•    Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany

Moje domowe kucharzenie
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 217

kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto

Symfonia Smaków
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 116

koleżanką. Właściwie miały to być zakupy w Focus Mall, ale idąc przez cały deptak trudno było przejść obojętnie obok tych wszystkich stoisk. Na Jarmarku można kupić wszystko. Od przypraw, kaw i herbat po środek do czyszczenia okularów. Wzdłuż całej ulicy Kupieckiej rozłożone były stoiska z malowanymi kubkami , filiżankami i porcelaną oraz antyki. Były pościele, obrusy i noże.    Oczywiście(...)można było kupić wyroby regionalne - góralskie kapcie czy wyroby z litewskiej kuchni - które zaciekawiły moją koleżankę. Mnie zainteresowały akcesoria kuchenne wykonane z drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic

Magiczne Życie Marty
Muffinki z kawową nutą 124

kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru* pół łyżeczki sody oczyszczonej* pół łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* szklanka wody* 1/4 szklaki oleju rzepakowego* łyżka soku z cytryny* pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie :Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, wlać ciasto

Magiczne Życie Marty
Chałka drożdżowa z kruszonką 152

śniadanie :) Kawa, bądź kakao  , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka50 g drożdży świeżych4 łyżki cukru80 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny70 dkg mąki pszennej1 jajko 2 żółtkaaromat waniliowy lub smietankowy Wykonanie : Z ciepłego mleka , drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn . Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przykryć ściereczką

Malinowa Kawiarenka
Batoniki czekoladowe 215

Bardzo smaczna, bezglutenowa i co ważne zdrowa przekąska do pracy lub szkoły.  Przepis jest prościutki, zaczerpnęłam go z książki o której wspominałam w ostatnim poście

coolinarnastrefa.blogspot.com
DEVONSHIRE SCONES (English & Polish) 128

Pin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą

Przepisy Aleksandry
Petit pains au chocolat 112

Gdy za oknem niebo jest zamglone. A liście zmieniają kolor i spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem

cookpl
Ciasteczka kwiatuszki 147

Imieniny w pracy to może być miłe wydarzenie. Kawa wypita wspólnie z kolegami i koleżankami a do kawy coś słodkiego - w niektórych firmach jest to do zrobienia a nawet mile widziane i szefostwo nie ma nic przeciwko. Oczywiście trzeba znać zasady panujące w swojej pracy albo zapytać o zgodę żeby nie narobić sobie kłopotów. Ale chyba w dzisiejszych czasach większość(...)pracodawców rozumie, że dobre relacje wśród załogi to też lepsza wydajność. Poza tym szef też człowiek - chętnie zje kawałek ciasta, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 184

foremka o śr.10,5 (skł. w temp. pokojowej) 1,5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa:  2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek(...)łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju  szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier

Symfonia Smaków
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 180

zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem i nadzienie gotowe. Maliny mrożone najpierw(...)przestygły. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Upieczone babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie.   Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią ciasta zakrywamy dziurki. Za pomocą szprycy dekorujemy muffinki kremem

Mania Gotowania