jeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie(...)domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem
ciastkarnia na kruchym spodziesię z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało. Bardzo lubię takie(...)pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie te same czynności, tylko do mąki dodajemy kakao. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić go na dwie części.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy fix do śmietany. Na sam koniec delikatnie wlewamy rum. Przełożenie: Ciemny biszkopt, dżem, masa, jasny
ciastkarnia na kruchym spodziemiodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie(...)nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy
RAROSSAlekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki :* 30dag maki pszennej * 4 żółtka* 1 jajko* 5 łyżek kwaśnej śmietany* 1 łyżka spirytusu * szczypta soli* cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie :Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć
Magiczne Życie Martypierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodstawowym, ale z tego co rozumiem oznacza to placek lub ciasto z nieba :) I coś w tym jest, bo migdały nadają niesamowity smak wypiekom... Muffinki są mięciutkie i smakują zupełnie inaczej niż takie klasyczne przygotowywane z samej mąki:)Do tego krem kawowy, który po prostu uwielbiam... z fusami z kawy, co może troszkę dziwić, ale naprawdę same fusy
Kraina Tysiąca Smakówmozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazakupach w IKEA. W bufecie jemy często lunch i pijemy kawę. Zauważyliśmy cynamonowe bułeczki i postanowiliśmy ich spróbować. Były bardzo smaczne i pasowały do jesiennej pory roku . Postanowiliśmy, że upieczemy je raz wspólnie w domu. Nadszedł własnie ten moment. Jak nam wyszły wraz z przepisem zobaczycie poniżej:Składniki na ciasto: 450 g mąki, 20 g drożdży (opakowanie drożdży instant
cookplorzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się smakowo w idealną całość.Wykonanie:MASA GRYSIKOWA-z mleka odlać 0,5 szklanki(...)przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając- masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA- żelatynę zalać zimną wodą
Smakołyki Berenikiponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy(...)szklanki mąki 2 żółtka Ok.3/4 kostki masła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka 1 opakowanie mini marschmallow (150g) 1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu
Symfonia SmakówMój małżonek wkroczył w 2014(prawie) straszy o kolejny rok.Prawie bo jak ktoś nie pamięta urodziny miał wczoraj. Z braku czasu i prawdę mówiąc braku produktów
Farmażonysięga jedynie 5 stopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba(...)cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy
ciastkarnia na kruchym spodzienazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej(...)sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:) Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni. Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje
Chilli Czosnek i Oliwaczego nie możesz się obejść w kuchni? Blendera 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. Mlynek ręczny do kawy 4. Co ma piernik do wiatraka? Nic:) 5. Gdybyś mogła/mógł zamieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał? Tu gdzie mieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/mia(...)francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka
Smaki EdytyPrzygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Mania Gotowania