Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaapetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce! Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego(...)misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto
Symfonia Smakówpyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki1 szklanka miodu płynnego¾ szklanki oleju 1 opakowanie(...)puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar z kawy, mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut
W kuchni Karmel-itkiPostanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości. Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę
Blondynka GotujeRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiemna bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową
W kuchni Karmel-itkikawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko, ale nie przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasączaj ciasto zimnym syropem. Czekaj aż ciasto wchłonie porcję syropu, zanim nalejesz kolejną. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi lub posiekanymi pistacjami. Podawaj je w jogurtem naturalnym, lodami lub śmietaną. Dla amatorów, dobrze sprawdzi się również gorzka kawa po turecku
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
sama złodyczchodzi koniec tygodnia weekend więc pora się zastanowić co zrobić dobrego do kawy. Tym razem pomysł znalazłam na jednym z blogów ale nie pytajcie na którym, codziennie przeglądam ich stosunkowo dużo więc kolejka z przepisami też jest duża, a że przestoje są to chyba nie muszę tłumaczyć. Staram się w miarę na bieżąco ale wychodzi jak zawsze:) Z góry przepraszam(...)autora ale niestety nie zapisałam sobie źródła przepisu. Spisałam na kartce składniki i tyle mnie widzieli:) Co by jednak o przepisie nie mówić jest bardzo smaczny. Po zrobieniu ciasta spróbowałam z ciekawości i stwierdziłam, że zrobiłam za słodką masę. Zrezygnowana wsadziłam ciasto do lodówki i czekałam na ocenę reszty domowników. Po połowie dnia i kilku pielgrzymek do lodówki nikt
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę(...)miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku). Ciasto drożdżowe
SMYKWKUCHNIkońcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów i przykrywamy czapeczką :) Podane z kawą montową-przepis tutaj Bon Appetit
Pudełko rozmaitościWigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:). Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski(...)starłam na tarce, dodałam pozostałe składniki i całą mieszankę zmieliłam w młynku do kawy. Następnie gotową przyprawę przesiałam przez gęste sitko. Przyprawę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku aby aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy dopiero decyduje czy ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik
RAROSSAwyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne. Przygotowałam ich mało (ja się odchudzam) bo tylko dla Piotra, zje ich kilka do kawy, a nie będzie objadał się bez umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstyl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy się na bardzo mocne piwo z To Ol, czyli Half N Hafnia
W kuchni Karmel-itkipewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych, wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru
Mia Cucina Sofieta