Sami przyznajcie, że takie słodkie baranki będą kapitalną ozdobą wielkanocnego stołu :) A ile radości będą miały dzieci, jeśli to z nimi zechcecie je przygotować... Troszkę
Kuchnia w czekoladzieWiosna, ach to Ty !!! Dziś pierwszy dzień wiosny... i wagaruję troszeczkę. Jakoś tak poddałam się pogodzie, słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać
kolorowotorcikowoŚniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka
Z miłości do słodkościBardzo szybkie danie obiadowe, wystarczy ugotować makaron, udusić i zblendować cukinię i pokroić świeżego pomidora. U nas w domu cukinia nie jest zbyt lubiana, ale przetworzona
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePięknie prezentujące się piernikowe choinki to idealna, jadalna dekoracja na świąteczny stół, a także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Do przygotowania choinek potrzebne są
Słodka Stronanajlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam
Swojskie jedzonkoKnedle serowe z owocami czyli nazywane przez nas "pufki" to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Mama robiła i robi je doskonale. Ja dopiero doskonalę tą sztukę
Pyza i SurówkaMoje dzieci cieszą się kiedy w wielkim słoju stojącym w kuchni znajdują pyszne ciasteczka, a ja lubię przygotowywać im takie małe, słodkie pyszności, tym bardziej, że
Smakowity Blog Kulinarnydzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia... Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi nie tak... Najwiekszym problemem bylo zawsze to ze byly "sflaczale" - co dla(...)czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;) Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :) ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie
dlaSmaQtarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem(...)minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. * w wersji dla dzieci pomijamy likier
Krakowskie smaki AniUdało się! Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni . Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany
Dzieje kuchennej WiewióryMalutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki
Moniki SmakołykiBabeczki szalone kurczaki Zanim upiekłam te babeczki wcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni
CiastkozercyMiałam mnóstwo truskawek i brak pomysłu na deser... Znalazłam też resztkę drożdży i pyszny przepis na drożdżówki w najnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i
Z miłości do słodkościDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki
Z miłości do słodkości