Małe, kruche i bardzo aromatyczne. Takie są właśnie te ciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście
Z miłości do słodkościDzisiaj prezentuję amoniaczki jako przykład kuchni podkarpackiej, choć jest to regionalny wypiek, który nie jest typowy tylko dla jednego regionu. Znany jest w wielu częściach Polski, choć składniki i ich proporcje nieco się różnią. Zresztą różnią się nie tylko w różnych częściach kraju, ale też w obrębie jednego regionu bywają nieco inne. Główne składniki amoniaczków to mąka pszenna, jajka(...)okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie. Jedyna wada amoniaczków
Trzeci talerzDziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne, małe, słodkie muffinki z mąki kukurydzianej. Idealna złota słodkość dla dzieci, które wspaniale się bawią również przy ich pieczeniu. Ale smakują również dorosłym. Zwłaszcza w towarzystwie kubka popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Robi się je naprawdę szybko, a dodatek owoców i mąki kukurydzianej nadaje im niepowtarzalnego smaku. Zapraszam na kukurydziane muffiny(...)misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiOd czasu jak zrobiłam swoje pierwsze w życiu zacierki, mój syn oszalał na ich punkcie. Te malutkie kluseczki o najróżniejszych, naturalnych kształtach (bo same się formują
Posadzone i zjedzoneUwielbiam to święto.Szkoda,że u nas nie jest jeszcze tak popularne jakbym sobie tego życzyła:) Niemniej jednak ja świętuję i namawiam was do tego samego
Wielki apetytOgarnięta szałem sprzątania, musiałam w kocu odreagować. Ale gdzie jak nie w kuchni. Przecież święta to nie tylko czyste okna, wytrzepane dywany, porządek na półkach
Malinowe Pocałunkitego przepisu wychodzą naprawdę aromatyczne, pachnące i są naprawdę jabłkowo-cynamonowe, a owsiana kruszonka dodaje im chrupkości i innego, lepszego wymiaru :) Przy okazji jest to zdrowsza alternatywa wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów(...)Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy wyjdą większe babeczki. Muffinki posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 ºC przez
Calzonella.comTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i
Kuchcik gotujeKuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz. Został on wpisany na Listę
Codziennik KuchennyMoje książki kucharskie nie mają ze mną łatwo. Cały czas wkładam je i wyciągam, wertuję i zaznaczam karteczkami przepisy, które MUSZĘ wypróbować. Mam książki, w których
Posadzone i zjedzoneCiasteczka shortbreads piekłam już kilkakrotnie, za każdym razem z innego przepisu. Smakowały każde. Jedne były z dodatkiem mąki kukurydzianej, inne z dodatkiem mąki ryżowej, a te
Posadzone i zjedzoneW moim ogródku, jak co roku, szaleje borówka amerykańska. Wprawdzie nie jest tak piękna i dorodna jak ta sklepowa, ale jest pyszna
Kulinarne przygody GatityDonaty udekorowane różnobarwnymi lukrami i przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;) Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które
Słodka Stronaboku. Być może z kubkiem gorącej herbaty na stoliku i książką w rękach, albo po prostu patrząc przez okno na sino-szare niebo... Na poprawę zachmurzonych nastrojów mam dla Was pyszną kokosową chałkę. Dużą, taką rodzinną. Obłędnie pyszną. C. uwielbia kokos, i pomyślałam sobie, że taka kokosowa chałka mu zasmakuje. Nie pomyliłam się. Ja zresztą też się w niej(...)smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało. Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci byłyby zachwycone! Chałka kokosowa Składniki: (na dużą chałkę) 650 g mąki pszennej 400 ml mleka kokosowego 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i
Z miłości do słodkości