Uwielbiam połączenie gorącej czekolady i lodowatego sosu truskawkowego. Jesli jeszcze nie mieliście okazji spróbować Moelleux, Lawa cake lub Fondant (bo tak właśnie nazywany jest ten smakołyk
Wielki apetytMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa KawiarenkaMoja córka uwielbia wszystko co różowe. Więc na pytanie jakie tort mam zrobić od razu krzyczy, że ma być księżniczkowy. Syn odrobinę się
Malinowe PocałunkiTo jedno z bardziej ulubionych dań mojej rodziny. Robię je regularnie od kilku lat. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Szczególnie miłośnikom drobiu pod różnymi postaciami
Simple Dishlaskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym i w związku z tym zostały na nie zaproszone również dzieci, które pod okiem „śnieżynek” przygotowały pierniczki.... Świetny pomysł, godny naśladowania :) Kikkoman . Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją
królestwo garówCo tu dużo pisać, trzeba spróbować ! Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową. Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i
kolorowotorcikowoOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam
babka w formieUwielbiam małe, kruche ciasteczka, coś na kształt piegusek z różnymi dodatkami. Warto jednak czasem zrobić takie samemu, a zapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować
Pasja SmakuNiestety rozkłada mnie jakieś przeziębienie... Ale żeby sobie trochę osłodzić te chwile upiekliśmy z synkiem jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Obowiązkowo czekoladowe z dodatkiem mleka
Z miłości do słodkościsama rozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto było poświęcić ten czas dla zachwyconych min siostry(...)stoi na przeszkodzie, żeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie nie zanosi się na żadne powiększanie, zawsze można poczekać na Walentynki, i upiec takie cudeńka dla ukochanej/ukochanego. Efekt murowany! Ciasteczka cytrynowe z lukrem królewskim Składniki: (na 40-50 sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi przepadają. Składniki (na 12 sztuk): 200 g borówek amerykańskich(...)olejem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy sok. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche i mieszamy (lub miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem
MyCookBook.plwszystko miksujemy za pomocą robota. Na sam koniec dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Ciasto powinno być pulchne i zawierać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ponownie ściereczka i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy rękoma, formułujemy kulę, przekładamy do mniejszej miski (żeby nam się zmieściła w lodówce), przykrywamy ściereczką(...)lodówki. Na drugi dzień, przygotowujemy sobie foremki, należy je wysmarować tłuszczem. Do każdej z nich nakładamy ciasto, tylko do połowy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli robimy je w foremkach na babeczki, to na ciasto dodajemy małą charakterystyczną dla broszek kulkę tzw. „czop”. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Brioszki smarujemy
Moniki SmakołykiDzięki uprzejmości firmy Cukieteria miałam okazję wypróbować świetny produkt. Są to jadalne formy do wypieku babeczek, w
Malinowe PocałunkiJedliście kiedyś makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają
Kolizje Smakówsobą mocno połączone. W meksykańskiej tradycji przyjmuje się, że podczas Zaduszek dusze zmarłych wracają do grobów. W nocy z 31 października na 1 listopada na ziemię przychodzą dusze zmarłych dzieci. Odchodzą około południa ustępując miejsce dorosłym zmarłym. Ci natomiast na ziemi pozostaną do 2 listopada. Każdy grób w tym czasie powinien być umyty, udekorowany w kwiaty i świece. To akurat(...)polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe
Pełny talerz