nazwie przepisu warto umieszczać główny składnik przepisu :) Dlaczego? Wyobraźcie sobie, że szukacie pysznego ciasta czekoladowego, ale w zdrowej wersji. Przeglądacie dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiacie na "brownie czekoladowe bez mąki', z pięknym zdjęciem i zachęcającym opisem. Wszystko ok, ale problem jest taki, że do ciasto włożone jest np. 300 g czerwonej fasoli... wszystko w porządku, ale warzywa jedzmy raczej
Chocolate Muffin BlogUwielbiam ten przepis - głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu mozemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki) - kostkę masła - 3/4 szklanki cukru - 1 proszek do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieCiasto czekoladowe z likierem Bayley's Gdy moja córka pojechała na weekend do dziadków mogłam pozwolić sobie na ciasto dla dorosłych.Oto efekt moich eksperymentów. Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki prosku do pieczenia 1 szklanka mocnej kawy rozpuszcalnej 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 4 łyki cukru
Wielki apetytcukier( sprawdzając słodkość) i budyń w proszku - mieszamy. Dodajemy żółtko i pianę z białka - delikatnie mieszamy.Ser wykładamy kleksami na wierzch ciasta kakaowego .Pieczemy ok 45 - 50 min w 170 - 180 stopniach zależy od piekarnika. Można polać polewą czekoladową.Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCzekoladowe, wilgotne, ciężkie ciasto z rozpuszczoną czekoladą oraz dodatkiem bananów i kawałków ananasa. W smaku bardziej przypomina brownie niż klasycznego murzynka. Na wierzch proponuję polewę czekoladową i ulubione orzechy lub migdały. 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 25 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 dojrzałe(...)banany 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów/migdałów do posypania W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kawałki czekoladą. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodawać partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem, ciągle miksując
Bulliospodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie "przegryzie(...)herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Polewa czekoladowa: Obie czekolady posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać do wrzenia, Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę studzić przez kilka minut często mieszając, następnie wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą
Opowieści z piekarnikarodzaj tortów, w którym główną rolę w odgrywa pięknie spływającą polewa czekoladowa. Przy takim torcie można zrobić różne kolory dripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić tort w stylu Drip Cake z owocami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica, śr 18 cm): 160 g mąki pszennej 65 g kakao(...)suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 18 cm. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy. Frużelina malinowa – maliny w żelu
Słodki PomysłWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka herbatników Wykonanie: Jajka
Sama słodycz i szczypta chiliWitam Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem kulek czekoladowych i kakao rozpuszczalnego do picia. Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam i zapraszam po przepis. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku(...)stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika). Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody. Następnie spody przekładamy kremem, na ostatni spód dajemy odłożony krem. Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami. *jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania. I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce. Pięknie się kroi, jest mocno czekoladowe, super
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani, dawno na blogu nie było żadnego ciasta, dlatego dziś chcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "orzechowa trufla" :) Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej z jakiej robi się trufle i kleksików z bitej śmietany :) Ciasto rozpływa się w ustach(...)czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała. Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuByły już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki
SzczyptaSmaQmigdały, wiórki kokosowe skórka pomarańczowa jajeczka czekoladowe Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki na pół godziny(...)minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec). Spody ostudzić. Upieczone spody mazurków posmarować cienką warstwą dżemu a następnie kajmakiem. Dowolnie udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami
Smakołyki Asimisy i ubić mikserem, a robiąc muffiny do suchych składników dodaje się mokre i miesza się jedynie kilka razy trzepaczką. Drobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D Muffiny czekoladowe - przepis: Składniki na ok. 22-24 muffiny: 4 średnie jaja 1 szklanka mleka 150 g masła 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom). Do składników suchych dodajemy składniki mokre. Robimy 12-14 okrążeń trzepaczką, aby nie pozostało surowej mąki. Jeżeli w cieście będą malutkie grudki, nie przejmujcie się, tak powinno być. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę i robimy jeszcze kilka okrążeń trzepaczką (max. 3-4). Formę do babeczek (muffinów) wykładamy papilotkami
Kuchnia Łukasza