nasączone procentami (lub kompotem – jak kto woli ;)), z dodatkiem wiśni. Pyszne i efektowne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kakao 50g gorzkiej czekolady Krem czekoladowy: 250g gorzkiej czekolady 125ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo(...)masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Startą czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie całość delikatnie mieszamy *** *** Z ciasta musimy uzyskać cztery cienkie placki. Możemy upiec je oddzielnie dzieląc ciasto na cztery części i piekąc osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (foremka o wymiarach ok 20 x 30 ). Lub upiec
Blog z ApetytemCiasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino(...)marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Panna cotta z makiem i białą czekoladą (Panna cotta con semi
La grande e la piccola cuocaCiasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino(...)marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca
La grande e la piccola cuocaBabka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi się naprawdę pyszna. Zapomniałam. Jeszcze odrobinę polewy czekoladowej i ewentualnie skórka starta z cytryny dla przełamania smaku. No i mamy idealne ciasto do popołudniowej kawy. Smaczne, proste, szybkie i o jesiennych smakach. Babka czekoladowo(...)mieszamy ciasto szpatułką. W osobnej misce ubijamy białka. Ubite przekładamy do ciasta partiami i mieszamy delikatnie szpatułką (ewentualnie na samym początku wspomagamy się mikserem). Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem). U mnie polewa to resztki roztopionej, gorzkiej czekolady (ok 20 g ) Babka czekoladowo orzechowa Prosta babka
Relaxtimegorzką czekoladą to wypiek, który zachwyca różnorodnością smaków. Wartościowe pod względem składników odżywczych dodatki sprawiają, że można sobie nieco wybaczyć objadanie tym smakowitym ciastem i zaserwować je bliskim na święta. Jak upiec idealną babkę? Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na babkę (dokładnie smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą. Olej możemy zastąpić stopionym i przestudzonym masłem (160 g masła(...)Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Formę keksówkę (27 cmx 8 cm) wykładamy papierem do pieczenia. W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy widelcem do momentu, aż produkty się połączą i otrzymamy lśniące, gładkie ciasto. Czekoladową masę przelewamy do przygotowanej formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut do godziny (jeśli włożymy w babkę drewniany patyczek
KulinarneImpresje.plPomyslicie pewnie, ze ostatnio jestem monotematyczna, poniewaz to juz kolejny przepis na czekoladowe ciasto w stylu brownies. Tak sie sklada, ze dzis to nie przypadek tylko zamierzony zabieg, a wszystko przez Czekoladowy Weekend , ktorego patronka jest Bea. Mozliwosci wykorzystania czekolady jak wszyscy doskonale wiedza jest mnostwo, ale ja akurat teraz mam goracy okres w zyciu i nie dysponuje czasem(...)brownies jakie kiedykolwiek jadlam. W tym miejscu pragne bardzo podziekowac pewnej Dobrej Duszy, ze podzielila sie ze mna przepisem :-) Na moim blogu znajdziecie juz kilka sprawdzonych przepisow na takie ciasta, jednak wlasnie to jest moim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy. Brownies skladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki
Przysmaki Karolkihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowy: 5 jajek L 250 ml mleka 212 ml oleju 2 szklanki brązowego cukru kilka kropel zapachu waniliowego 250 g mąki pszennej 100 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Wykonanie Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili na górę wylać tężejącą polewę truskawkową. Przechowywać
kulinarnyswiatdomiteraz żałuję :) Dzięki burakom, które są niewyczuwalne, ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuję świeżość przez dłuższy czas. W połączeniu z czekoladą jest wart grzechu! Polecam :) Składniki: Ciasto buraczano-czekoladowe: 5 jajek w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g ugotowanych(...)buraków Polewa: 80 g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: 1. Ciasto buraczano-czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować
Nastoletnie WypiekanieAutorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym, stworzonym przez chrupkość i wyrazistość kryształków soli rozpływających się w ustach i ustępujących miejsca czekoladowej rozkoszy. Pierwszy kęs jest jak pierwszy pocałunek - towarzyszy(...)zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao
KUCHARNIAszczypta soli Dodatkowo 1/2 szklanki płatków kokosowych lub wiórki kokosowe cukier puder do dekoracji Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało. Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki na sernik powinny być(...)zmiksować masę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozłożyć ciasto na spodzie blaszki lekko docisnąć. Wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta, posypać wiórkami lub płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki
SprawdzonaKuchnia.plYoutube Aby nasze ciasto z budyniem udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki, najważniejsze jednak, by nie przesadzić z mieszaniem. Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego(...)proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche! W cieście mogą zostać grudki). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut. Całkowicie wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Spód włożyć do blaszki, posmarować dżemem. Przygotować budyń: w większej części mleka rozmieszać dokładnie
Lekcje w kuchnimasło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto , powinno odstawać od brzegów miski. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając(...)jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki. Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny
SprawdzonaKuchnia.plJeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten przepis z dodatkiem banana. Coś pysznego! Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten
Pogotujmy.plporadzi. Przepis na ciasto możecie również wykorzystać do ciast z innymi sezonowymi owocami. Z całą pewnością będzie przepyszne, wykorzystajcie do niego świeże śliwki, czereśnie. Możecie także zrobić ciasto z jabłkami. Dlaczego warto jeść ciasto z truskawkami? Truskawki mają niewiele kalorii i są doskonałym dodatkiem do ciast. Dzieci i dorośli uwielbiają ciasto z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i słodkie(...)ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Sprawdźcie sami…. Inne przepisy na pyszne ciasta W mojej skarbnicy przepisów znajdziesz nie tylko przepisy na ciasta z owocami. Wśród moich ulubionych przepisów jest ciast 3 Bit, czy klasyczny sernik na kruchym spodzie. Znajdziesz także przepis na pyszny tort czekoladowy! Ciasto z truskawkami składniki 400g truskawek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty. Rozpoczęłam go pysznym ciastem. Ciastem czekoladowym, wilgotnym i niezapychającym z dużą ilością śliwek na wierzchu. Nie będę ukrywać, że to ciasto jest obłędne w smaku. Idealne z filiżanką ulubionej kawy. Kto ma ochotę to polecam recepturę. Kupcie składniki i pieczcie. Słodkich inspiracji Wam życzę i dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: 3 jajka 20 dag masła
IzabelawkuchniCiasto Michałek Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam! Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml
Blog z Apetytemsyte, nie mogłam oprzeć się dokładce. Idealne dla czekoholików, szczególnie na początku listopada, gdy za oknami tylko szaruga i deszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów 25 g mąki(...)przez 15 minut. Przestudzić. Owoce ułożyć na zastygniętym ganache, polać powstałym podczas pieczenia sosem. Posypać posiekanymi pistacjami, podawać. Smacznego! Jako, że przepis znalazłam w duńskiej gazecie, a wypełnianie ciast gęstym, czekoladowym kremem to zdecydowanie coś, co Duńczycy wręcz uwielbiają, dodaję go do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Czytaj więcej
U FiolkiDzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy AleksandryDzisiaj na stole mojej siostry Moniki zagościło bardzo smaczne czekoladowe ciasto, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne do popołudniowej kawki. Co więcej jest to jej pierwsze ciasto, więc nie ma prawa nie wyjść :) Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1 łyżeczka
Z notatnikaProsty przepis na ciasto marmurkowe …Przepis na ciasto na niedzielę, idealne do popołudniowej kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką mleka. Czekoladowe ciasto pachnące wanilią na prawdziwym maśle. Przepis na ciasto , które zawsze się udaje. Przepis na ciasto Składniki: formeka do babki o poj. 1,5 l 225 g mąki + 2 łyżki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
codojedzeniaNo i kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkopuszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki mokre 1,5szklanki mleka 1szklanka oleju 3jajka suche 3szklanki mąki
Fiolka w kuchniprzykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi z bloga Zjem
Czerwona Porzeczkapierwszy brałam udział w akcji "ciasto na niedzielę " . Zaproponowano ciasto czekoladowe z bloga Kulinarne Spotkania klik . Ja upiekłam, ale też zmodyfikowałam przepis. Po upieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujetakie fotografie. Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. Jeżeli nie lubicie ciast czekoladowych nie dodawajcie kakao - zamiast niego dodajcie 2 łyżki mąki (tak aby ogółem było jej 3/4 szklanki). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry