TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) Do tarty zabierałam się bardzo długo. Ze względu na ciąże moje ruchy są bardzo ślimacze. Zanim wszystko ogarnę mija cały dzień. Jednak gdy chce mi się bardzo słodkiego, ale zdrowego, czegoś co można jeść prawie bezkarnie wymyślam zamienniki słodkości ze sklepów. Jednak ostatnio ciągle mam pod górkę. Jak się okazało mój(...)swoją dożywotność. Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast
Kuchnia Paulettespewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego(...)kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek
Słodko-Słony Świat Ilonywizyta znajomych w ciągu tygodnia gdy padnięci wracacie z pracy? a może wpadnie zaraz jakiś miłośnik czekolady? Rozwiązaniem w tej sytuacji jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskakująco pyszne ciasto czekoladowe. Choć nie ma w sobie ani grama czekolady nikt nie pozna, że nie jest tradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność wizyty mego
Dzieje kuchennej WiewióryCzarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 150g płatków kukurydzianych 250g kremu czekoladowego – około 5-6 łyżek (użyłam nutelli) Masa serowa: 350ml śmietanki kremówki 700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru(...)galaretka truskawkowa 1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym) Wierzch ciasta: około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) 2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym) *** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy *** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem
Blog z Apetytempięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam(...)różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej tego czekoladowego przysmaku :). Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga ‘Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka
Słodki Pomysłopakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder
Ciastkozercyzabraliśmy dzieciaki na rower. Młoda uczy się zasuwać bez bocznych kółek Hamowanie kolanami opanowała doskonale, po którymś takim upadku na otarcie łez zaproponowałem, że zrobimy po powrocie jakieś fajne czekoladowe ciasto. np. właśnie takie brownie bez pieczenia. Ostatnio było dużo pieczenia na blogu, to pomyślałem, że teraz dla odmiany coś zupełnie bez użycia piekarnika, szybkie, pyszne, mega czekoladowe. Czekolada
PaleoLifeposłodzić daktylami i zapiec w pyszne ciacho? Brzmi kusząco? Smakuje znakomicie! Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo miała być to szarlotka, ale ... dorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje
Jeść, by żyć w zdrowiuposłodzić daktylami i zapiec w pyszne ciacho? Brzmi kusząco? Smakuje znakomicie! Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo miała być to szarlotka, ale ... dorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie jak przy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy
Poezja smakuprzykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego
Pani na deserwielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki
Trzeci talerzpyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale
zdrowa vege kuchniaogonów , wszystko to wyglądało dosłownie jak narzędzia tortur (i są przecież narzędziami tortur)... Mam też nieco zdjęć zrobionych podczas lubelskiej Veganmanii, zapraszam do obejrzenia :) Orzechowca kupiłyśmy na wynos (oraz ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, którego niestety nie mam zdjecia) i później razem z ciocią skosztowałyśmy wegańskich pyszności. Powiem Wam, że ciocia, która nie jest wege była zachwycona ciastami :) A zarazem
breakfast of dreamsObok serników ciasta czekola dowe są moimi ulubionymi. Czekola dę łączyliśmy już z jago dami, porzeczkami, czy malinami. Przysze dł czas na truskawki, które spowo dowały, że ciasto jest wilgotne i mega czekola dowe. Rozpływa się w ustach. Spróbujcie :) Skła dniki: 3/4 szklanki mleka + 4n spiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru(...)ciepłe dodajemy masło i je rozpuszczamy w masie czekoladowej. Odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy razem z żółtkami i odlewamy pół szklanki czekolady. W miseczce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy czekoladę i miksujemy do powstania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywna pianę i dodajemy je do pozostałego ciasta i mieszamy drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wyłożonej
ChilliJemymasą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe: 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany(...)zmiksować. Następnie dodać zawartość 2. miski. Również zmiksować. Na koniec wsypać zawartość 1. miski i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Tortownicę dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C przez ok 30-35 minut (aż do suchego patyczka). Następnie powoli ciasto ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
Simply Food