związku z tym, że już w warzywniakach pojawiły się polskie truskawki (słodko-kwaśne) postanowiłam przygotować ciasto na zimno - trójkolorowe, nie za słodkie i nieco "odchudzone". Poniższe ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowej - przygotowanej na bazie budyniu śmietankowego oraz gorzkiego kakao, białej - z jogurtów greckich i czerwonej - galaretki malinowej z połówkami świeżych truskawek. Składniki na tortownicę o średnicy(...)truskawek. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schłodzić!). Etapy przygotowywania budyniu czekoladowego Składanie ciasta: warstwa herbatników, budyń czekoladowy, warstwa biszkoptów Masa z jogurtów greckich, świeże truskawki i galaretka Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćCzarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam
Lekcje w kuchniCiasto czekoladowe z porzeczkami Maniek skończył wczoraj i natychmiast poprosił o kolejne. W tygodniu nie mam czasu na zbytnią zabawę w kuchni, więc znowu poszłam na łatwiznę i upiekłam bardzo proste, ucieranie ciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownice
greenscarfMoja głowa jest skarbnicą pomysłów! w tym momencie chodzą mi po głowie przepisy na ciasto czekoladowe z fasoli, obiad z kaszą jaglaną, sernik na migdałowym spodzie,..itp. Wczoraj jednak zrealizowałam pomysł na szarlotkę, taka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy 21 cm): 100g
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdeserową masą czekoladową. Znakomite połączenie czekolady i wiśni! Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Otrzymamy wtedy szybkie ciasto bez pieczenia. Do masy czekoladowej użyłam kremu VegeLove Choco Cherry od Allnutrition (to nowość z serii(...)masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy oraz brzegi do połowy tortownicy (o średnicy około 20-21cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kuchnia MagdaLenyzajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :)Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka(...)orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego
Kraina Miodem Płynącanaprawdę szybko. Wystarczy składniki wymieszać w misce i nałożyć do papilotek. Babeczki są miękkie i wilgotne również na drugi dzień. Koniecznie musicie spróbować. Największy wielbiciel ciast czekoladowych w rodzinie, mój brat, pochwalił, czyli muszą być pyszne :) To co, pieczecie? Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek. Składniki: 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki(...)olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i nutellę. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać jajka, kakao i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
Agusiowe smakołykimogłam się oprzeć koszyczkowi malin, które wypatrzyłam w pobliskim sklepie. Jeszcze od dłuższego czasu chodził za mną czekoladowy sernik. Mam jedno ulubione czekoladowe ciasto z malinami, które powaliło mnie na kolana w smaku. Jednak sernika w takiej wersji jeszcze nie robiłam. A skoro tak wielką ochotę miałam na coś słodkiego i do tego wena […] Artykuł Czekoladowy sernik z malinami
Pink Envelopeśrednicy 20 cm, można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę. Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki na ciasto: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki
CiastkozercyDzisiaj prezentuję Wam przepis na ekspresowy, letni deserek, którego bazą jest dowolne ciasto czekoladowe. To świetny sposób na wykorzystanie zakalców czy resztek słodkości po większych imprezach! Ja początkowo upiekłam brownie, po czym stwierdziłam, że jednak samo w sobie jest zbyt nudne i... zrobiłam z niego deser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się
Kuchnia Ellierównie dużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej
Krakowskie smaki Aniwidzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj ---> PROPOZYCJE Z KARTY MENU. Zobaczcie
W kuchni Karmel-itkiależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy(...)cukru. Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ). Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem. Zajadamy! Z dokładką! Smacznego
Ostra na SłodkoRozpływający się w ustach czekoladowy sernik z musem czekoladowym to ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Połączenie sera z czekoladą jest połączeniem jak najbardziej udanym. Słodkość ciasta przełamują owoce – ja zdecydowałam się na jeżyny. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sernik czekoladowy Składniki na sernik czekoladowy. Spód: 15 dkg herbatników 5 dkg masła bez soli(...)zimna). Ubijać razem kilka sekund a następnie wyłożyć masę na wystudzony sernik. Rozprowadzić dokładnie, w miarę równo. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Sernik czekoladowy Warto wiedzieć robiąc sernik czekoladowy z musem. Jajka, których użyjemy do upieczenia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Sięgnęłam po okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 centymetrów. Ja kupiłam gotowy już twaróg mielony. Tego typu
MeCooksżadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa ~200g mąki pszennej ~40g proszku budyniowego czekoladowego ~3 czubate łyżeczki kakao ~120g fruktozy / 240g cukru ~4 jajka ~250g jogurtu naturalnego ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie masz zastąp cukrem z wanilią(...)powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze
chili & sugar