beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii i czekolady(...)posypania. Katarzynki to ikona Toruńskich Pierników – są produkowane nieprzerwanie od setek lat. Katarzynki nie oblewane w najwyższym stopniu nawiązują do tradycyjnego wyrobu pierników. Do ich produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na pierniki i przerwy
Moniki SmakołykiPyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników(...)namaczam w mleku,wykładam nimi blaszkę kwadratową, na to nakładam połowę kremu budyniowego. Druga warstwa herbatników, masa krówkowa. I znowu herbatniki, budyń, herbatniki, na wierzch wylewam polewę czekoladową. A polewa to czekolada roztopiona ze śmietanką. Chłodzę w lodówce. najlepiej całą noc,żeby herbatniki zmiękły. Smacznego
Swojskie jedzonkoczyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru
Słodkie inspiracjeUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z
Niezły Młynekpopularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki(...)koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Gorącą masę śliwkowo-czekoladową nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut, a następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie ostygły. Gdy czekośliwka całkowicie wystygnie odwracamy
MyCookBook.plmega czekoladowy, zawierający blisko 6 tabliczek czekolady tort upiekłam na 18 urodziny mojej siostrzenicy. W końcu na taką uroczystość tort powinien być wyjątkowy. Swoim składem i smakiem nawiązuje do niedawno prezentowanego brownies migdałowo-wiśniowego . Tort nie jest przesłodzony, bo użyłam głównie gorzkiej czekolady. Wymaga trochę czasu i zachodu ale efekt końcowy zrekompensuje nam nasz trud. Najważniejsze, że solenizantka była zadowolona(...)zrobić za jednym zamachem i później przekroić gotowy biszkopt na trzy części ale piekąc trzeba pamiętać o wydłużeniu nieco czasu pieczenia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Podobnie masę na dwie pierwsze warstwy można również przygotować od razu, bo trzecia warstwa jest przygotowywana nieco inaczej.” Czytaj więcej
Wiem co jemczym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy(...)papier, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty
Słodka Stronasłodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego(...)mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kostkami czekolady, żurawiną, bądź też skórką pomarańczową. ZAPRASZAM
Mój Smak na ŻycieSobotnie, leniwe poranki zazwyczaj obfitują w bogate śniadania, podane w apetyczny sposób :) Wiem, że mało to skromne, ale sami powiedzcie, czyż nie bardziej smakują nam dania
Chocolate Muffin BlogZaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam
potrawyregionalneOstatnio wprost nie mogę się oprzeć czekoladowej magii. Ta niebywała słodkość ciągle "chodzi" za mną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej(...)mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor
Słodkie okruszkiKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i KardamonWróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach
BaRepasDzisiaj mam dla Was pyszne pełne czekolady muffiny, takie bomby czekoladowe! Idealne na taką deszczową pogodę, jaka panuje za oknem. Oj jak ja bym chciała wiosnę, albo jeszcze bardziej lato... Ale w taką pogodę jak dziś, trzeba się ratować słodkościami. :) Muffinki przygotowane z przepisu Wedla (na stronie Wedla konkurs - wielkie testowanie przepisów - same pyszności!). Składniki: 2 jajka 160 g cukru(...)proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać masło z mlekiem oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Czekoladę posiekać, cukierki pokroić drobno. Wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do papilotek. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
TrufelkowoSkładniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)Mieszamy serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 5. Naleśniki nadziewamy serkiem i dekorujemy owocami. Czekoladowe naleśniki z owocami bogate są w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić
Na słodko lub wytrawnieBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka(...)pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób
Ciastkozercybłogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć jej, ale zdecydowanie podkręca czekoladowy smak. Moje herbatniki są malutkie; takie na dwa kęsy. Wyszło mi ich więc naprawdę dużo... A zniknęły niepostrzeżenie; pielgrzymki do puszki uprawiałam nie tylko ja, ale cała Rodzina z Siostrą(...)soli 100 g miękkiego masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę, kakao i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło i śmietanę, zmiksować tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe .Zróbcie skosztujcie ,a potem się wypowiadajcie :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol 500 g drożdże świeże 30 g ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol jaja(...)powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu oraz miękkie masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką. Krok 2 Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy
Różowa kuchniadawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek(...)duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego
Powiedz dietom nienawet trzeciego dnia :) Muffiny pomarańczowe Z tej ilości składników wyszło mi aż 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 szklanka płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 pomarańcza Wykonanie: Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą(...)misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej
Kuchenne zapiski Edytypuszyste i lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego(...)koniec dodać roztopione masło, miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić
Ugotować