Babeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień ;) Składniki na 12 babeczek 1 3/4 szkl maki pszennej 3/4 szkl ciemnego cukru trzcinowego lub 1/2 szkl miodu 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały naturalny jogurt(...)pomocą łyżki ). Teraz do tych mokrych składników dodaję suche i mieszam krótko tylko do połączenia się składników. 3 Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam po łyżce ciasta, a na to kawałki mandarynek. 4. Przykrywam resztą ciasta tak do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec posypuje każdą babeczkę płaską łyżeczką cukru trzcinowego który pod czas pieczenia utworzy kruchą skorupkę
Gotowanie...to proste !Babka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową.Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut
Sama słodycz i szczypta chiliRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujewspomniałam wcześniej jest bezglutenowa. Jest gładka, o specyficznej pomarańczowej barwie. A co najważniejsze jest zdrowa, ma bardzo dużą ilość białka. Można ją stosować zarówno do wypieków – jak wspomniane czekoladowe babeczki – jak i np. do zagęszczania sosów. Warto w swojej kuchni poznawać nowe smaki i produkty. Składniki: (na około 7 większych babeczek) 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków(...)suche i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwile mieszamy łyżką (dosłownie 2-3 razy). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie większe). Ciasto przekładamy do papilotek. Babeczki pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie (w nagrzanym wcześniej piekarniku) około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia uzależniony od piekarnika i wielkości
Słodkie okruszkiczyli boski smak. Jeśli marzy się Wam chwila czekoladowego uniesienia i macie do dyspozycji 30 minut na przygotowanie, to zabierajcie się do pracy. Bardzo polecam!!! Składniki na ciasteczka intensywnie czekoladowe: na 10 ciastek 175 g czekolady Goplana gorzka 60 % kakao 1 łyżka masła 1 szczypta soli 1 duże jajko 75 g cukru trzcinowego 30 g mąki wymieszanej(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy
Rozpustne gotowanieChcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru
KUCHARNIAmogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 250 g masła(...)przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik
Na słodko lub wytrawnieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą
A Ty Smakuj Mniekilka dni temu..w sumie ciasto można zrobić [ upiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru(...)uprażyć z odrobiną wody, dodać cukier do smaku.Budyń rozrobić w 1/2 szkl.wody i dodać do jabłek .Gotować, aż zgęstnieje cały czas mieszając.Wyłożyć na upieczone ciasto.Polać polewą czekoladową , posypać prażonymi wiórkami
Moje domowe kucharzeniewiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy(...)rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody wiórki/płatki czekoladowe Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściłam w możliwie najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolewam do śmietany i miksuję. Wykładam na masę jabłkową
W kuchni Karmel-itkiMimo, że pogoda nas nie rozpieszcza to nieodłącznym elementem wakacji są lody! Wiadomo, że te w sklepie nie zawsze mają "czysty" skład a jeśli mają to
Candy PandasŁatwe i pyszne ciasto ,szczególnie lubiane przez dzieci .Moja jest miłośniczką wszelkich galaretek i sztywnych pianek . Polecam ,smacznego. Składniki: na biszkopt, blaszka kwadratowa o boku 20 cm 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajmey po jednym żółtku i miksujemy(...)Ścinać ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej galaretkę i Miksujemy do połączenia masy .Przelewamy na wystudzony biszkopt I wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego. Można udekorować polewą czekoladową lub owocami
Ladylaura.