ciasto czekoladowe najlepsze - 11000 przepisów (strona:548/734)

Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą 187

Popularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna.  Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1/2 szklanki cukru  2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej  100g rodzynek  Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników.  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy.  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie 216

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła

Poezja smaku
Cycki murzynki 399

Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marsjański sernik 217

Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany(...)dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik nie będzie miał zwartej konsystencji - jest

sierotka maRysia w kuchni
Popękane ciasteczka czekoladowe 141

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin.  2.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki

Na Ciasteczkowych Papierach
Piernik staropolski - dojrzewający 144

blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut).    Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami(...)się "nie przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki.   Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany

Mania Wypiekania
Mazurek kajmakowy 180

pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)góry.  Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ

My Culinary Art
Muffinki na Halloween 158

dłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:)  Składniki suche 2 szklanki(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki

pink envelope
Mufinki mocno czekoladowe 146

Może jeszcze komuś przyda się przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na sylwestra z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru(...)miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych. Piec 20-25 minut w 190*C.  Przepis  Pani Doroty

Chocolate Muffin Blog
Ciasto serowo- jabłkowe 501

Wielkość formy :  Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć  blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domek z piernika + szablon do pobrania 267

podjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę, płotek, drabinę, drwa na opał, ławeczkę i kilka innych, które nie zmieściły się "na planie", no a z pozostałości, które(...)która jest na tyle duża, że wszystko pomieściła, ale Wy możecie wykorzystać choćby kawałek sklejki. Dach- nie zrobiłam dachówek z prostego powodu- zapomniałam ;) Ale tu z pomocą przyszły potłuczone czekoladowe płatki corn flakes. Przyklejone do cieniutkiej warstwy gęstego lukru siedzą na tym dachu tak jak powinny.  Jeśli chodzi o oświetlenie, to możecie w środek włożyć takie choinkowe (20sztuk

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka imbirowe świąteczne 209

małe, kuszące słodkości były zbawieniem. Wracając do ciastek… Ciasteczka imbirowe są małe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady(...)cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

codojedzenia
Brownie z płynną czekoladą w środku 208

Kochani, tym razem coś prosto z Ameryki! U nas ciasto przybrało kształt foremek, w których zostało zrobione. A w środku dla wszystkich smakoszy tego wypieku - niespodzianka: płynna czekolada. Z każdym kawałkiem chce się więcej i więcej... Aż w końcu osiągamy ten moment, w którym czekolada sprawia, że w głowach pojawia się zdanie: "chwilo trwaj". Brownie z płynną czekoladą Porcja(...)pokruszyć, masło posiekać i rozpuścić w metalowej miseczce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, ostudzić.  Ubić jajka, dodać cukier, miskować. Dodać mąkę, miksować.  Wymieszać z masą czekoladową.  Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Masę rozlać do foremek.  Piec 20 minut w 200 stopniach.  Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami

Kuchnia smaków
Muffinki z czerwonej fasoli. 139

pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy wsad będzie zbyt wyczuwalny. Jakże się myliłam! Gdybym nie wiedziała  z czego są zrobione, nigdy bym się nie domyśliła. Dominuje smak czekoladowy, a orzeszki dopełniają całość. Ich największym atutem jest to, że mogą się nimi delektować osoby będące na diecie bezglutenowej. Trzeba tylko pamiętać o zastosowaniu proszku do pieczenia bez dodatku mąki(...)Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut

zadanie-gotowanie
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 193

mleka w proszku, ale nie chciało mi się go szukać i upiekłam ciasteczka "z głowy". Jest dużo podobnych wersji. Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie(...)czekolady   Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Sernik chałwowy 174

Uwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków.  Do tego(...)kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego   Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny   120ml wody Proporcje na blachę 24x24cm Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania

Cakes By Kejt
Czekoladowa gryczana babka buraczana | bezglutenowa, dietetyczna, niskokaloryczna! 253

Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje(...)Kilka kropel aromatu waniliowego Delecta  3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieamy na średnich oczkach. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babke lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Trufle Czekoladowe 129

orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka(...)wstawiamy na około 1 h do lodówki. Wyjmujemy. Formujemy kulki. Obtaczamy w orzeszkach, migdałach lub w czym tylko chcecie. Wstawiamy do lodówki i tam tez przechowujemy.  The post Trufle Czekoladowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 181

prawda upiekłam już dawno, i zostało po nich tylko wspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu(...)solonych orzeszków ziemnychdodatkowo:65 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z Reese's 163

Dzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich

Bon appetit mon amie
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 257

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 75978

kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe muffiny z konfiturą malinową 137

słodkimi babeczkami. Niech każdy próbuje i robi w domu Bez miksera, proste składniki i przygotowanie. Wymieszać, wstawić do piekarnika, przeczekać jedynie 20 minut…. gotowe polać polewą (co wzmocni czekoladowy akcent, bajka!:), lukrem, posypać cukrem pudrem. Wspaniałe:) Smacznego już dziś!:) SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki z lekką górką prawdziwego kakao opakowanie cukru(...)suche składniki. W drugiej misce mieszam rózgą jajka, dodaję mleko i olej, mieszam do połączenia. Dodaję mokre składniki do suchych, mieszam łyżką do połączenia. Do foremek wkładam po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury malinowej i reszta ciasta. Ciasta ma być do ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami. Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe placuszki z mąki kokosowej 184

Jedne z najlepszych placuszków jakie jadłam, puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Przełożone masłem orzechowym i dżemem rozpływają się w ustach i wyglądają jak mini torcik. Podobne placuszki pojawiły się już na blogu, w zwykłej, ale równie pysznej wersji ( przepis ), choć mi jako wielbicielce wszystkiego co zawiera kakao te zdecydowanie smakują bardziej. Wydaje mi się też, że lepiej(...)bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek.   Składniki (5 placuszków): 1 duże jajko lub 2 małe 1 średni dojrzały banan 1 kopiata łyżka kakao 1/2 łyżeczki

Healthy food explorer
Tort Monte 174

nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu(...)Whisky płatki migdałów Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić. W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować. 1/3 masy wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Do kremu dodać serek Monte

Trufelkowo
Wielkanocny mazurek cytrynowy 182

wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ). Do rozmąconych(...)Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach  z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać. Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód. Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tort dla Olgi 152

biszkopt zostanie upieczony i wystygnie, delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni około 35-40 minut ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy)  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet(...)Dodać białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, następnie zamieszać do roztopienia sie czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić.  Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył.   Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu).  Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 147

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze. Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach! Strasznie wciągają! Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie.  (około 18 sztuk) 130g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska(...)połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka

Di gotuje
Piernik Bożonarodzeniowy 532

piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki:   mąka  pszenna 300 g jaja masło cukier miód(...)wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce

Różowa kuchnia
Czekoladowe cantuccini z miodem i orzechami laskowymi 147

Pamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami  ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miodem . Jak już całość się połączy - dodawać stopniowo suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 438

potrzebne są specjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów).Choinki z Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek)                   100 g masła170 g miodu100 g cukru trzcinowego100 g gorzkiej czekolady2 jajka330 g mąki(...)studzimy.Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce

Słodka Strona
Tort czekoladowy z bananami 162

życzy ciocia Marta i wujek Sławek Dzisiaj co prawda propozycja tortu na zbliżający się Dzień Mamy, a różowy torcik dla tej małej księżniczki zobaczycie za tydzień. Tort z kremem czekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru(...)cytryny  * starta czekolada  Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Ciemny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao

Magiczne Życie Marty