Bardzo udany wypiek, który powinien wielu osobom przypaść do gustu. Czekoladowy akcent świetnie współgra z pomarańczą, delikatną nutą kokosową i kroplą niebywale smacznego musu na bazie kwaskowatego rabarbaru, soczystej pomarańczy i dodającego słodyczy syropu z passiflory. Czy mam zachęcać dalej? Składniki: spód 100g mąki pszennej 2 łyżki kakao 75g masła 25g wiórków kokosowych 1 jajko 50g cukru pudru wierzch(...)łodyga rabarbaru 1 pomarańcza 3 łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu) Wykonanie: Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto „nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans. Przygotować nadzienie
Raj dla Podniebieniakubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys skomponowany(...)śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy
Karo in the Kitchenfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda za oknem szaro-bura więc na osłodę dnia powstały czekoladowe muffiny z wiśniami i polewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Szczypta soli 2-3 łyżki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego) 1/3 szklanki oleju 50g startej gorzkiej czekolady(...)Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć po 1-2 wisienki. Piec w 180stopniach przez ok. 15 minut. Porcja na 12 sztuk Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
W garach u Gosisię jako przekąska lub pożywne śniadanie. Polecam, szczególnie w sezonie kiedy dostępne są nasze pyszne, polskie truskawki! Na blogu jest również przepis na clafoutis w wersji czekoladowej z czereśniami, które jest równie pyszne! Serdecznie zapraszam. Składniki (na 2-3 porcje): 50 gram mąki orkiszowej typ 2000 20 gram mąki migdałowej 3 jajka 100 ml mleka migdałowego szczypta(...)migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 40 minut, do zarumienienia. Podaję od razu udekorowane świeżymi owocami i posypane cukrem pudrem. Naturalne
Mango Papajazachęcam do przygotowania placuszków jaglanych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;) Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka mąki jaglanej (110 g) 4/5 szklanki(...)zwykły cukier) i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie wbić jajko i wlać jogurt naturalny. Za pomocą trzepaczki całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru
Ugotowaćczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka. W ¼ szkl. mleka rozrabiamy budyń, dodajemy
słodki bratekwersji fit. Czy to możliwe? Jak najbardziej. Jeśli naprawdę stronimy od słodyczy i nie możemy bądź nie chcemy pozwolić sobie na słodkiego pączka czy batonika przygotujmy swój deser, ciasto, czy czekoladę. Tak, by było i słodko i zdrowo i oczywiście pysznie. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych propozycji słodkich fit deserów: Babka cynamonowa z czekoladą Fit torcik z nutą szarlotki(...)białka 2 żółtka 3 łyżki mąki - dałam 2 ryżowej i 1 orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lub 1/2 łyżeczki stewii, 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka syropu czekoladowego waldenfarms Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka i mąkę oraz pozostałe składniki. Wstawiam w silikonowej formie do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min, 180 stopni. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady
Tetiisheridyni piżmowej dymka lub kole ndra 1 łyżeczki soli 2 łyżki cukru mąka pszenna olej rzepakowy 2 banany (opcjonalnie) 2 łyżki masła (opcjonalnie) kilka gałązek kolendry Na sos czekoladowy: 200ml mleka 1 tabliczka c zekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój(...)soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia p uści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż
SzczyptaSmaQpianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą(...)budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki) i chałwą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy manny. Taki prosty smak dzieciństwa, który może każdemu umilić dzień. To co, spróbujecie? :)Składniki:4 łyżki kaszy manny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao120(...)kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy do suchego patyczka - około 25 minut.Studzimy w foremkach.Smacznego
Słodkie Przyjemnościznalazłam w Chocolate favourites The Australian women'w weekly - czekoladowe, więc idealne. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, napakowane orzechami i rodzynkami. Czysta rozkosz - koniecznie musicie spróbować!Ciasteczka czekoladowe z orzechami i rodzynkamiSkładniki:(na 24 sztuki)125 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 g jasnego brązowego cukru1 jajko185 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia35(...)jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną).Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszyscy kochamy truskawki!Lubimy truskawkowe ciasta i desery ... Dziś pomysł na szybką, smaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich. Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami wszystkich! A potrzebujemy do niej: ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłykówWykonanie:Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę(...)garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia
Walijskie PichcenieCiasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraNiestety rozkłada mnie jakieś przeziębienie... Ale żeby sobie trochę osłodzić te chwile upiekliśmy z synkiem jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Obowiązkowo czekoladowe z dodatkiem mleka w proszku. Są bardzo proste w przygotowaniu a do tego takie smaczne... Ile bym ich nie zrobiła zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka;):) Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mleka(...)pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można zrobić esy-floresy
Z miłości do słodkościJakiś czas temu otrzymałam od Posti przyjemną niespodziankę, pełną tradycyjnych ziołowych kompozycji oraz ich nowych wydań. Bardzo je lubię, więc do tej pory tylko popijałam je
Pasja SmakuZ pewnością nie są to muffinki szczególnie polecane przy odchudzaniu :) Mają chyba pierdyliard kalorii, warzylion cholesterolu i zapychają jak mało co, jednak z
sama złodycz