Biszkopt czekoladowy 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kostka margaryny Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek(...)margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą czekoladową, ale u mnie jej brak
Ciasteczkowy PotwórSuper prosty przepis* na przepyszny czekoladowy smakołyk, w dodatku bez pieczenia! Ma tylko cztery składniki, a smakuje jakby miał nieskończenie wiele czekoladowych wymiarów Deser czekoladowy z płatków owsianych, banana i daktyli z dodatkiem kakako Mega zdrowy i naturalny, bo daktyle i banany są źródłem słodyczy, a nie cukier. Choco slice jest podstawowym deserem/ciastkiem/smakołykiem w naszym domu, absolutnym ulubieńcem Pana(...)Następnie dodajemy płatki owsiane, kakao i banana pokrojonego w plasterki i miksujemy. Jeśli całość jest sucha i się nie klei, dodajemy więcej plasterków banana. Gdy tworzy nam się kula ciasta w blenderze, to znak, że można je wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się wtedy kroi
Lamarida.plZawsze ciekawiło mnie z czego składa się bajaderka. Dowiedziałam się , że jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu(...)Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchnistada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją. Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami(...)zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową. Z podanych proporcji wychodzi 6 mini babeczek i 1 babka o średnicy 15 cm (pieczona 15-20 minut dłużej). Przepis
Kuchnia w opałachCiasto jest inspirowane batonikiem o tej samej nazwie i jest przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, śmietankowo-czekoladowe desery to z pewnością musicie je przygotować! Zapewniam, że jest bardzo proste i ekspresowo znika! Ma tylko jedną małą wadę, a mianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie
Di gotujegrubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe
Karo in the Kitchenmoże idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno(...)naszym gronie jest zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu…Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkamiSkładniki:170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego*250 g (1 szkl) ciepłej wody330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej150 g rodzynek50 g suszonych śliwek80 g orzechów laskowych8
UgotujmyTo.plgwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru 1/4 szklanki oleju ok. 1/2 szklanki puree z dyni ( tu jest na nie przepis) Na krem(...)dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy za pomocą kremu. Z odciętego czubka wycinamy łodygę
les mirabellesDziś propozycja na zabawę z dzieckiem i przy okazji przepis na przepyszne ciasteczka bananowo- czekoladowe ;) Karolinka uwielbia spędzać czas ze mną w kuchni - czuje się przez to "bardziej dorosła". Na dania które "sama" przygotowuje z dumą zaprasza całą rodzinę ;). Tak więc to świetny sposób na dowartościowanie malucha. Wspólne gotowanie jest też pewnym sposobem na niejadka - dziecko skosztuje to co ugotowało(...)czekolady deserowej Sposób przygotowania ciasteczek bananowo- czekoladowych: 1. Masło posiekać i wrzucić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy oraz jajko. Ubijać aż masa zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy. 2. Do masy dodać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia - ubijać. 3. Posiekać banana i czekoladę - dodać do ciasta i wymieszać. 4. Zmoczyć ręce zimną wodą i formować ciasteczka
Pani domowamigdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (margaryną) i obsypujemy kaszą manną (strzepując nadmiar). Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną(...)miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiWielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra, z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i
Basia w kuchnizbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: Spód: ¾ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku(...)połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobną kosteczkę Polewa czekoladowa: ½ szklanki ciemnej czekolady 1/3 szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżka cukru pudru Aby przygotować spód do miski przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę i dłońmi wetrzyj ją w suche składniki. Kiedy ciasto będzie przypominało mokry piasek, dodaj przecier z mango
Roślinna - blog wegańskiSzybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-))) Kto chętny?!!! ;-) SŁODKIE!!!! ;-) SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ - 4 - 5 paczek herbatników - 1 duży budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel - 150 ml schłodzonej śmietany 36% - 6 cukierków(...)kajmakową, ponownie herbatniki, i masa budyniowa. Układamy herbatniki trzecią warstwę kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella. Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości
SMYKWKUCHNImasy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą jasną i czekoladową robimy mazaki, esy floresy wedle uznania i naprzemiennie. Najpierw ciemna, potem jasna do całkowitego wykorzystania obu polew. Ciasto wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
kruche babeczkiGofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane
Poranek na słodko