prezentuje się naprawdę wspaniale. Oczywiście, sernik bardzo malowniczo pękł, ale... Nie ma to najmniejszego znaczenia. Smakuje obłędnie! Sernik czekoladowo-różany na spodzie brownie Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) spód brownie: 65 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 1 jajko 50 g masła 60 g czekolady (60%) 25 ml śmietany kremówki (38%) masa(...)spożywczego w paście suszone płatki róż Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę, delikatnie połączyć łyżką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch. Podpiec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
KUCHARNIAcukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady 3 łyżka masła bez soli 3 łyżki wody 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki kakao Jak przygotować ciasto Snikers . Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Kiedy(...)osobnej misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, pszenna, proszek do pieczenia oraz bardzo drobno pokrojone orzechy. Kiedy białka z cukrem są już ubite dodać miód a następnie małymi partiami dodawać mąkę z orzechami. Mieszać drewnianą łyżką. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa budyniowa
mecooksciasto na urodziny, imieniny czy imprezę. Polecam :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt : 6 jajek 6 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cappuccino 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 6 białek 200 g wiórków kokosowych 200 g cukru Krem czekoladowy: 1 l mleka 3 budynie waniliowe(...)stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 190 stopniach. Gdy blat kokosowy wystygnie zdjąć papier. Krem czekoladowy: 1,5 tabliczki gorzkiej
My simple kitchenprzełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około
Smakołyki Berenikiponownie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę, do temperatury 50 stopni. Ciasto wyrośnie w pół godziny wysoko ponad formę. Zwiększamy po tym czasie temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni, na ostatnie 10 minut pieczenia można przykryć je folią aluminiową. 10 minut po wyjęciu z piekarnika, wyciagnijcie wypiek(...)przekroju wyraźne, kakaowe spiralki, jednak kakao zupełnie nie dominuje w smaku, jest delikatnie wyczuwalne. Ciasto jest puszyste, w zasadzie nic nie waży, rozpływa się już w dłoniach, przy smarowaniu. Rozkoszne z masłem, kremem czekoladowym lub powidłem. I bez niczego. Babcia piekła tą roladę często, jednak z uwagi na większą zawartość masła, jej wypiek był cięższy, mocno
Kronika PiekarnikaSernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni
Kulinarne Fantazje Mariolifanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny(...)połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce
Grunt to przepis!ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki chilli pół szklanki cukru brązowego pół szklanki oleju(...)pokrojone na duże kawałki łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej
Ugotowane pozamiatanePrzepis jest bardzo prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do przepisów, które zawierają kaszę jaglaną, to warto spróbować jeszcze
Via GustoKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem
Poezja smaku