Sernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z
Relaxtimeekstraktu waniliowego szczypta soli 200 g purée z batatów (1 dużego batata piecz do miękkości ok 30 minut w 180 stopniach, następnie obierz ze skórki i zmiksuj blenderem) 110 g oleju kokosowego Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao, najlepiej z niewielką ilością cukru (lub bez) 10 g oleju kokosowego Przygotowanie Przygotuj zaczyn - drożdże rozpuść w ciepłym(...)Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając. Następnie dodawaj stopniowo olej, także wyrabiając ciasto, aż przestanie się kleić do miski i będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Formuj rękoma pączki (lub wykrawaj kółka szklanką) i przekładaj na blaszkę z papierem do pieczenia
Powiedz dietom nieramach swojego urodzinowego tortu upiekłam ciasto z czekoladowym spodem i owocową górną warstwą. Ciasto wyszło bajecznie dobre (jeśli ktoś lubi smak migdałów, borówek, sera i czekolady) i ten "tort", ani trochę nie był gorszy od tych sklepowych - wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że zawsze można doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej(...)200gpłatki migdałowewiórki kokosowe - 30gjajka - 3 szt.stewię Po zmiksowaniu dodaj umyte borówki i delikatnie wymieszaj masę łyżką.Wyciągnij blaszkę z piekarnika i wlej na nią nowo przygotowaną masę. Piecz bez termoobiegu w około 35 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz na 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut
Keto Przepisywszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam si ę bez dwóch zdań ;) którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków. Tym razem padło na czekoladowe pancakes, bardzo wilgotne, puszyste placuszki, które rozpływają si ę w ustach a zapach czekolady powoduje, że sięgamy po kolejny i kolejny(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja **** INGREDIENTI (per ca. 15 pezzi) 100 g di farina 120 ml di latte 1 cucchiaio di zucchero a velo 3 cucchiaini di cacao 2 cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka
La grande e la piccola cuocabudynie czekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki(...)masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa - ugotować budyń
Ciastka - domowe słodkościDziś zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdzą się na wieczór spędzony sam na sam z ukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie mieli czas tylko dla siebie (lub na wyszykowanie się na bóstwo). Do tego czekoladowa posypka z prawdziwej czekolady i wieczór będzie na pewno(...)rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia babeczek czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady Przygotowanie: W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego
Słodkie okruszkiszkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko, sól i pozostałe mleko. Zagnieść do połączenia się składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Ugnieść ciasto na gładkie i elastyczne. Przykryć(...)minut. Po tym czasie zagnieść ciasto aby go odgazować. Podzielić na 2 części. Rozwałkować każdą część ciasta na prostokąt o wielkości 15x45 cm. Każdy prostokąt posmarować masą makową i powidłami śliwkowymi. Zwinąć obydwa ciasta w rulon i pokroić na krążki o grubości ok 5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier układać krążki jeden obok drugiego
Kuchnia w oparachZaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie ;). Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 1/2 cukinii 3/4 szkl wody 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 płaska łyżka powideł śliwkowych 1/2 łyżki octu 1/2 łyżeczki ekstraktu(...)nadmiaru soku. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki. Czekoladową masę nakładać łyżką do papilotek lub tak jak ja- prosto do gniazd muffinkowych. Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Babeczki urosną z górką, będą ładnie pachnieć. Wyjąć z piekarnika, a po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieBrownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu. Składniki: 335g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego(...)papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut. Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek. Babeczki studzimy. Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy
ChilliJemyKolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a'la Snickers wykonana ze spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej. "Pyszne.."- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić ;) Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód z sucharów: 350 g sucharów 150 ml mleka(...)masła 1 łyżka Nutelli Orzeszki w karmelu: 300 g orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki wody 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżka kakao Przygotowanie: Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera
Nastoletnie Wypiekaniebudyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy żadnej grudki cukru. Do przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość(...)pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki. Ciasto II : Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor
Lawendowe Nieboszkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka(...)ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Banany ugniatamy widelcem
IMPRESJA SMAKUciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie...Składniki:160 g masła100(...)rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościTaki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na
Szybko Tanio Smaczniewchłaniania wody). Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około 2-3 mm !). Wierzchni arkusz zdejmujemy, a następnie nożem lub kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)). Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać(...)więcej keto przepisów Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Zobacz więcej keto przepisów >> Keto słodycze
WegePrzepisMój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał mnie kilkoma kilogramami porzeczek, których ja osobiście nie lubię, ale nie względu na smak, tylko na traumatyczne przeżycie z nimi związane. Wiecie o co chodzi, jak się było dzieciakiem i jadło prosto(...)jeszcze nóżkami… Skoro Maniek przytargał te porzeczki to musiałam jej jakoś ogarnąć. Wpadłam na pomysł zanurzenia ich w cieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe do wykonania, nie da się go spieprzyć. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Podane składniki
greenscarfmojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie sie balowe, taką informację pozyskałam przed wprowadzeniem przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia, wszak nie zajadamy się nim codziennie. Przygotowywałam w dużej blaszce(...)dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blachę, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki nie smarowane. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-20 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Ja po wyjęciu z piekarnika zrzucam blaszkę na podłogę (na dywan, dnem do dołu
Smaczne Zdrowe