Parę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy
W kuchni u MonikiB rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników
Okiem Blondynki by McBlondiCoś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy
Relaxtimeinternecie z ciastem nazywanym chlebkiem bananowym, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie jadłam. Bardzo mnie jednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać z okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło mega! Jest bardzo wilgotne(...)wymieszałam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Następnie tak przygotowaną mieszankę składników sypkich wmieszałam do masy jajeczno - bananowej. Na koniec do ciasta dodałam posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez
Waniliowe Improwizacjepowstała w miarę zbita masa. Formować niewielkie kuleczki (moje mają mniej więcej wielkość żółtka kurzego jajka), które można opcjonalnie obtaczać w mące kokosowej, cukrze pudrze lub kakao. Wielbiciele maksymalnie czekoladowych smaków mogą te praliny oblać roztopioną czekoladą. Jak powstaje mąka kokosowa? To nic innego jak zmielony miąższ kokosa. W warunkach domowych można ją samemu przygotować, na przykład przy okazji(...)węglowodanów , co czyni ją idealnym produktem dla diabetyków. Mąka kokosowa nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć
Codzienna kuchnia niecodziennaJesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również
Z Kuchni Do KuchniKinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę
Słodkie inspiracjeKolejny dzień zimy. Większości z nas brakuje energii, ciągle chce się czegoś słodkiego, ale ile można? Niedługo wiosna, lato, wyrzuty sumienia, że nie mieścimy się w
Symfonia SmakówKiedy "naszła" mnie ochota na
Pan i Pani Smith w kuchniPo Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo
Kraina Miodem PłynącaZakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za
Smakowity Blog KulinarnyWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasteczka czekoladowe w zdrowszej wersji... wegańskie i bez glutenu. Wykonane są z mąki gryczanej, która posiada liczne właściwości zdrowotne, a słodzone ekologicznym cukrem kokosowym, który nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Poza tym, cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru(...)obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy
Kuchnia MagdaLenyTo już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej
Healthy food explorerCiasteczka czekoladowe w zdrowszej wersji... wegańskie i bez glutenu. Wykonane są z mąki gryczanej, która posiada liczne właściwości zdrowotne, a słodzone ekologicznym cukrem kokosowym, który nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Poza tym, cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru(...)obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy
Kuchnia MagdaLeny