ciasto czekoladowe bez pieczenia - 4995 przepisów (strona:236/333)

"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka mascarpone- 4 jajka- pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)- pół szklanki(...)sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Brownie z ciecierzycy – szybkie ciasto z blendera i bez mąki! 137

piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy kwadratową formę do pieczenia o wymiarach dna 20 na 20cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. UWAGA! Tego ciasta jest mało i nie nadaje się do pieczenia w większej formie – jeśli nie macie takiej kwadratowej foremki, zróbcie ciasto z podwójnej ilości składników w prostokątnej formie 20/30cm(...)przelewamy do większej miski. Wsypujemy partiami przesiane kakao z dodatkami i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię dłonią zwilżoną w wodzie lub oleju – ciasta jest mało ale lekko urośnie, rozłóżcie je tak, żeby zajmowało całą blaszkę. Jeśli używacie pastylek czekoladowych do pieczenia, teraz posypujemy nimi ciasto.   Ciasto od razu wkładamy

Karo in the Kitchen
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 145

zajmują mało miejsca. Jednak do pieczenia na co dzień, wybieram raczej tradycyjne blachy. Uwielbiam patrzeć na takie masywne formy do pieczenia, jakie zdobią nieraz regionalne gospody. Taka forma, solidna, mogła być używana przez wiele pokoleń, więc od razu zastanawiam się ile taka blacha ma lat, kto w niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej(...)wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga Laddicted . Co jest niezwykłego w tym blogu? Sama autorka

Mieszam w Garnku
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 161

Deser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to

Wanilia i Kardamon
Kolorowe lamingtony 128

Kolorowe lamingtony różnią się od swoich australijskich kuzynów rodzajem polewy. Te oryginalne polane są czekoladowym lukrem, a te dzisiejsze nasączone są kolorową galaretką. Obydwie polewy sprawiają, że ciasteczka nie wysychają i pozostają długo wilgotne. Jeśli zdecydujecie się na wersję galaretkową, otrzymacie lamingtony o smaku użytych galaretek, u mnie orzeźwiający truskawkowy i lekko agrestowy.  Jeszcze dwa słowa o pochodzeniu(...)ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez

Mia Cucina Sofieta
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 165

Jak wiecie, jestem miłośniczką mleka w proszku. A wszelkie kremy z dodatkiem tego specyfiku wprost uwielbiam. Mleko w proszku nadaje daniu charakterystyczny posmak, który chyba właśnie

Mieszam w Garnku
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu(...)Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować  jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik wiedeński 186

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na 

KuchniaWeDwoje.pl
Reese's cake - czyli masło orzechowe, herbatniki i czekolada 225

To ciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci

DefinicjaSmaku
Ciasto kruche z kremem czekoladowym 209

Jedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale

Relaxtime
Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową 135

królowa ciast- beza- mnie nie lubi. Nie lubi to chyba zbyt delikatnie powiedziane, bo gdyby mnie nie lubiła, to przynajmniej bez jakiegoś specjalnego wyglądu, ale dałoby się zjeść. Moich się nie dało. Ona wręcz mnie nienawidzi, śmiem twierdzić. Ale znalazłam na to sposób, który póki co, odpukać!- się sprawdza. Zamiast dużej bezy, robię małe gniazda, które wysychają bez(...)problemu, bez kruszenia i bałaganu, a dodatkowo nie musisz kroić ich nożem, bo taką jedną, to każdy zje :) Tym razem postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :) Składniki na 6 sztuk:   3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Ulubiona puszysta drożdżówka 166

wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa.  Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe.  Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.  Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.  Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.  Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach(...)krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia   Zainspirowana blogiem Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia 1435

ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 4 łyżeczki żelatyny(...)dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę. Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :) Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy. Gotowy jogurtownik chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej

Gotowanie...to proste !
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 254

napracowała  i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek(...)tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery -  po 3 dag z każdego asortymentu

Kulinarny karnet Christophera