Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem
Świat Ciastaskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie
Domowy Smak Jedzeniazgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami. Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się(...)pieczenia ciastek Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni. Na środku można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu
KUCHARNIABardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka z solą ubijam(...)tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany
prawdziwe jedzeniecudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed(...)pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenycudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed(...)pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyWilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;) Składniki na foremkę z kominkiem lub bez: 4 całe jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 150 ml oleju 1 łyżka kako + 1/2 łyżki mielonej kawy 1-2 łyżeczki kako + 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki kawy inki(...)Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy i dzielimy mniej więcej po równo na trzy części nasze ciasto. 3. Do pierwszej dajemy kakao plus prawdziwa kawę mieloną. Do drugiej dajemy kakao plus kawę rozpuszczalną. Do trzeciej dajemy samą inkę. Mieszamy wszystko i wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru. Babkę pieczemy w 180 stop przez około
Gotowanie...to proste !jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka z buraków i fasoli 41. Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą 42. Sałatka z komosą ryżową i kalarepą(...)farszem z groszku 49. Placki z kaszy jaglanej z łososiem i jogurtem 50. Chrupki z ciecierzycy 51. Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego 52. Jaglane a’la Raffaello 53. Parówki w cieście francuskim 54. Trufle czekoladowe Artykuł 54 przepisy na Sylwestrowe przekąski pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli(...)minut. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. 3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej
Mała Cukierenkawww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki Składniki: Ciasto: 400g czerwonej fasoli z puszki 2 jajka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2/3 szklanki wody 25 suszonych daktyli 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki kakao bez cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady(...)kakao bez cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać. 2. Fasolę osączyć. 3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować ( patrz FILM ). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Mała CukierenkaPrzyszedł mi do głowy pomysł na fajną, letnią tartę. Z truskawkami. Bez pieczenia. W sam raz na upały, które znowu do nas zawitały i panoszą się na zewnątrz. Zainspirowały mnie dwa przepisy Dorotus , więc prosto z pracy pojechałam na targowisko, aby zakupić potrzebne owoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma(...)szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową aurę. Cóż, w życiu nie wszystko jest piękne tak, jakbyśmy chcieli. Wróciłam do domu z borówkami i resztą zakupów
W mojej kuchnideserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej(...)jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec
Mała Cukierenkaprzełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza(...)ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Rozłożyć na nich ubitą pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C na pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 100*C i piec bezy jeszcze godzinę. Jeśli będą się rumienić, oznacza
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ... Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki(...)Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez
Garniec Magalieludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest(...)taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik
Słodkie Przyjemności