Ciasteczka ryżowe z czekoladą to słodka propozycja dla osób, które unikają glutenu lub też starają się unikać w swojej diecie mąki pszennej. Ciastka mają jedną ogromną
365 dni dookoła kuchniBabeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki
Via GustoKolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i
Kuchnia MagdaLenyNastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się
Zdrowie i pysznie na talerzuustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu - 5 łyżek oleju - 1 szklanka wody - duża garść orzechów włoskich - miseczka winogron - garść świeżej rzeżuchy Składniki na polewę czekoladową: - 1/4 szklanki wody - 1 i 1/2 łyżki masła - 2 łyżki(...)cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy
upichconatylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut
Ola la LCHFzagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka wykładaj szpatułką, możesz je lekko podsypać mąką by się nie przyklejały do blatu/ stolnicy. Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez(...)minut na najniższej półce, następnie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne parę minut, aż się zarumienią. Pilnuj ciasteczek by się zbytnio nie przyrumieniły. Polecam też wersję z polewą czekoladową, też smaczne :) POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając. Ciastka poukładaj na kratce
Calzonella.comnaszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy(...)czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy
Kolizje Smakówinnych substancji słodzących, prezentowane dzisiaj ciasto jest bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. I o to nam właśnie chodzi! O chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia! Kawowy keto sernik z kalafiora Kalafiorowy zawrót głowy Oczywiście głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest kalafior , który na dobre już zagościł we wszystkich moich keto sernikach bez nabiału. A były już dwa – jeden z dodatkiem(...)kawy instant najlepiej espresso Polewa czekoladowa 50 g czekolady niskowęglowodanowej lub takiej o min. 85% kakao 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez
Modern Cave GirlJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitOstatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii. I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie(...)mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na galaretkę: 6-7 owoców kiwi 2 opakowania galaretki kiwi na piankę: 2 duże kubki jogurtu (może być grecki) 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżka czekoladowej posypki Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję w dobrym towarzystwie! Propozycja na Tłusty Czwartek jak znalazł! Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka homogenizowanego z wanilią łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto
Zasmakuj Kuchnitarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa) Spód do tarty(...)łyżek cukru pudru laska wanilii Dodatkowo: 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować tartę bez pieczenia? Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z masłem w misce na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody
Kuchcik gotujetylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół) 1 łyżeczka(...)żeby oddzielić fusy) - wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, krótko i energicznie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego
Smakołyki Berenikimiał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie(...)zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik
To co kochamskładniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci. Ciastem wylep małą tortownicę. - jagody umyj, połącz ze stewią i mąką ziemniaczaną, wysyp na ciasto i polej miodem - wstaw do pieca na 30 do 40 minut, pieczemy na złoty kolor ciasta, temp. 170 stopni(...)wyjęciu z pieca ciasto odstaw na 15 do 20 minut, powinno być lekko ciepłe ale nie gorące. Podawaj z gałką lodów, ja użyłam lodów pistacjowych, które idealnie się komponują smakowo. Ale też mogą być wszystkie neutralne smaki jak: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy uwaga: różane. Nie podawaj z sorbetami, bo ten smak nie będzie pasował do tej tarty. Zamiast lodów możesz
SMYKWKUCHNI