sprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już(...)cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się za bardzo na boki - pewnie dlatego, że lekko zmieniłam proporcje składników, bo w okolicach północy sklepy dziwnym zbiegiem okoliczności są już pozamykane. Nie są też pięknie czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty
Mała CukierenkaSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująmojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak
moj przepis naSoligrano (duży wybór produktów tej firmy wiem, bo widuję w sklepach Rossman) był fajnym pomysłem. Tak jak patrzę, to w sumie to taki z deka fit makowiec, bo prawie bez cukru, taki zdrowy makowiec, co nie? I znowu się rozgadałam, chyba powinnam nagrywać filmiki gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu(...)czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka miodu lub golden syrup 2 łaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła w temperaturze pokojowej Sposób wykonania: Spód. Łatwizna, bo tu wystarczyło rozpuścić masło z miodem, garnek zestawiłam z ognia, wsypałam ekspandowany amarantus i dokładnie wymieszałam. Potem tylko wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Blondynka GotujeDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny): ciecierzyca (gotowana albo z puszki(...)zblenduj do konsystencji kremu bez grudek. Zanim przejdę dalej, to ważna uwaga – powyższy przepis dotyczy ciecierzycy zaraz po ugotowaniu w wodzie albo z puszki. Zawiera ona dużo wody i przez to nie można do niej dodać za dużo soku z pomarańczy. Ten przepis jest za to szybki. Żeby uzyskać najlepsze ciasto, trzeba się jednak trochę pomęczyć. Ciecierzycę ugotuj
PaleoSMAKszczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując(...)najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru
Domowe ciastaobiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść
Right Behind The KitchenPLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) Dziecinie proste, błyskawiczne ciasto z serii "Niezapowiedziani goście w drodze" :) Wystarczy, że wszystkie składniki pomieszacie ze sobą za pomocą łyżki, przełożycie masę do formy, ułożycie na niej owoce i na tym Wasza praca się kończy! Teraz ciasto szybciutko ląduje na 45 minut w piekarniku, a Wy w tym czasie biegiem ogarniacie ostatni(...)rozsiądą się na kanapie, nim zaparzy się kawa lub herbata, Wy będziecie mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie
Słodko-Słony Świat IlonyNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem
Świat Ciastaskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie
Domowy Smak Jedzeniazgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami. Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się(...)pieczenia ciastek Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni. Na środku można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu
KUCHARNIABardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka z solą ubijam(...)tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany
prawdziwe jedzeniecudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed(...)pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLeny