Niejednokrotnie słyszałam, że ciasto z czerwonej fasoli jest pyszne oraz że wcale nie smakuje, jak fasola. Przyznam, że nawet w to wierzyłam, ale mimo to zawsze
Mojewlasne.plPrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do
Słodkie inspiracjetortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką stopniowo dodając wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć
Passions hobbies lifepodobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową(...)proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki
Di gotujedawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek(...)najlepiej bez cukru i oleju palmowego 1 duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia
Powiedz dietom nieNiezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej(...)koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki
Chocolate Muffin BlogDiabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Ubić śmietanę, wyłożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Typowe greckie danie - jagnięcina z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly. Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym(...)sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna
MintTastePrzed Wami bardzo szybkie ciasto, które pewnie skradnie Wasze serca… Do ciasta dodałam zmielonych ziaren słonecznika – jest to bogate źródło witaminy E. Bardzo ciekawy
Via GustoCzym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z
Słodkie PrzyjemnościPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek(...)łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej
Izabelawkuchniwięcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam. Składniki : 1 płat ciasta francuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady(...)wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie. 5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze
vaniliowoczekoladowadrzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i zaprasza Cię na przyjęcie do babci. Oczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę się odbędzie. Nie mogę jednak zdradzić szczegółów(...)puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym
zadanie-gotowanieCzekoladowe muffiny z Coca-Colą. Delikatne i mocno czekoladowe, o lekko gąbczastej, wilgotnej strukturze miąższu. Pięknie rosną i wszystkim smakują. Długo pozostają świeże. Lubię je za szybkość i łatwość wykonania. Jeśli chcecie, możecie dodać do środka pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, a wierzch udekorować bitą śmietaną. Pamiętajcie, że podobnie jak w innych przepisach na muffinki, wszystkie składniki powinny mieć(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 120 g ciemnego cukru muscovado 200 ml Coca-Coli 125 ml oleju o neutralnym zapachu 2 duże jajka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski
cool and mintyPyszne. Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu. Proste do wykonania. W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę(...)sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią
Walijskie Pichceniedobrze jest, gdy się kręci. Nie ma nudy. I tego samego Wam życzę :) A z okazji zbliżającej się za rok trzydziestki upiekłam sobie tort. Wy też sobie upieczcie, nawet bez okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra
W kuchni Katiebananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne
Bulliodeser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl(...)Masę dzielimy na dwa, do jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną. Pieczemy 1 godz. w 180 stop. Po upieczeniu możemy
Gotowanie...to proste !cukru waniliowego 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100 g masła, roztopionego sok z połowy cytryny Dodatkowo : 500 g jagód , umytych i osuszonych Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz posiekane masło. Rozdrobnić na pomocą łopatki. Dodawać po jednym żółtku i zagniatać gładkie ciasto. Równomiernie rozprowadzić w misce i podzielić na 4 części(...)godziny. Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie zagnieść. Uformować wałek i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 18 minut z termoobiegiem w 180°C. Wyjąć, wystudzić. Masło rozpuścić i przestudzić. Budyń wymieszać z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić
Chocolate Muffin BlogNie wiem czy tylko ja, czy Wy też macie takie odczucia - latem odchodzi nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W
chili & sugar