czemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar to postanowiłam zrobić właśnie Fale Dunaju z rabarbarem. Ciasto wyszło rewelacyjnie, polecam każdemu, słodycz kremu budyniowego i kwaskowatość rabarbaru, pyszota. Zachęcam do pieczenia i korzystania z rabarbaru wszak sezon jest teraz na niego a potem zatęsknimy, zatem. Fale Dunaju z rabarbarem. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanielaski również wrzucamy). Całość prażymy 10-15 minut na wolnym ogniu. W kolejnym garnku gotujemy część mleka (350 ml) w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto, które było w lodówce wyciągamy i wylepiamy nim dno dużej formy do pieczenia (wyłożonej również papierem do pieczenia). Następnie na ciasto wykładamy masę jabłkową i ugotowany
Mango PapajaTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej
6niebomusem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto z rurkami Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto cappuciono Ciasto 3bit bez pieczenia Piaskowiec Ciasto Shrek Babka czekoladową z likierem kawowym Babka zebra Babka trio Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową Babka cynamonowa z jabłkami Keks cytrysowy z białą polewą Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Ambasador
Lena Gotujewrócę do jabłek, bo od tego ciasta zaczęłam sezon narkotycznego wciągania cynamonowego aromatu Zaczęło się niewinnie od nadmiaru białek po hurtowej produkcji ciasteczek budyniowych, które to wyruszyły w daleką podróż, a skończyło na całkiem udanym cieście. Prostym, pachnącym i szybkim. Bezcukrowym. Jak zwykle. A, oczywiście szukałam w odmętach internetu odpowiedniego przepisu z wykorzystaniem białek, ale (jak to ja) nie znalazłam
Fitkotwrócę do jabłek, bo od tego ciasta zaczęłam sezon narkotycznego wciągania cynamonowego aromatu ;) Zaczęło się niewinnie od nadmiaru białek po hurtowej produkcji ciasteczek budyniowych, które to wyruszyły w daleką podróż, a skończyło na całkiem udanym cieście. Prostym, pachnącym i szybkim. Bezcukrowym. Jak zwykle. A, oczywiście szukałam w odmętach internetu odpowiedniego przepisu z wykorzystaniem białek, ale (jak to ja) nie znalazłam
FitKotMiękki kakaowy biszkopt z masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna(...)rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
kulinarne odsłony patiłyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy(...)masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, dodajemy
Gotowanie moimi oczamiDługo zabierałam do zrobienia tego tortu, bo jest dość czasochłonny i baaardzo kaloryczny 😉 Maślano-budyniowy krem i brzoskwinie w galaretce kojarzą mi się z ciastami sprzed lat. Ciasto warte wypróbowania
Bulliodużego kubka, dodać cukier i łyżkę mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, proszek budyniowy, jajko, zmielony twaróg, ekstrakt waniliowy, pozostałe ciepłe mleko. Dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić, ciasto na gładką masę. Można użyć robota kuchennego, który zrobi to na pewno lepiej Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wykonanie w thermomix(...)twaróg, wlać pozostałe mleko, zmiksować czas 30 sekund, obroty 5 dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, sól, proszek budyniowy, jajko, pozostałe ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże. Wymieszać, obroty 6, czas 40 sekund Smażenie – na patelni mocno rozgrzać olej, zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum. Nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć tak długo aż placuszki wyrosną i będą przesmażone od spodu. Muszą
Kuchnia PokoleńJajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa : 2 galaretki o smaku malinowym 400 ml śmietanki(...)przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum 3-4 godziny
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić. 3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć
Moja Galeria Smakumalinowy: 2 budynie śmietankowe 1 litra soku z malin W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe. Bita śmietana: 2 śmietany 30% (330 ml) 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia
Cynamonowe szczęściezainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki(...)cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki
Di gotuje