ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:138/345)

piernik kanadyjski 271

składniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy na trzy równe części. Pieczemy trzy osobne blaty w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 g cukru 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny dodatkowo: powidło

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Delicje 159

domowym zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek(...)Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów

Made By Mom And Son
Piernik z porzeczkami i kremem z kaszy manny 5199

mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ciasta swoją nutą kwasowości. Goście byli zachwyceni :) Zamiast kremu grysikowego możecie użyć kremu budyniowego a w porzeczkach pominąć dżem. Jednak dzięki dżemowi, masa nie jest do końca twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka

My simple kitchen
3 Bit z herbatnikami. 131

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :) Robi się je prosto, szybko i przyjemnie. Składniki: I. Masa budyniowa: 700 ml mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie(...)herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem. Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego zrobiłam jej cienką warstwę. Można użyć

DominikaDolci
Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym 218

tutaj Przygotowanie:  ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś czas możesz namoczyć w wodzie. Wtedy powierzchnia będzie idealnie gładka. Każdy placek piecz osobno w rozgrzanym(...)ostudź. Ucieraj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj masę budyniową cały czas ucierając.  Na dolny placek wyłóż połowę kajmaku następnie wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i wyłóż pozostały kajmak. Kawałki ciasta udekoruj orzechami. Smacznego

Niezły Młynek
Ciastka Grzybki mleczno- owocowe 166

nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka J   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 300 g margaryny cukier waniliowy 150 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia + białko +łyżka maku Żółtka

Domowe ciasta
Kremowe ciasto z ananasem. (bez pieczenia) 192

następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kruszonka lasowiacka 231

mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki 300 g margaryny

Trzeci talerz
Karpatka 177

Żeby Karpaty wyrosły i nie opadły w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika! Dokładnie tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić. Masło, cukier puder i żółtka ubić na jednolitą, puszystą masę. Zagotować 2 szklanki mleka. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałej 1 szklance mleka a następnie dodać(...)mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Tak przygotowany roztwór wlać pomału do wrzącego mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wystudzoną masę budyniową dodawać stopniowo do masy maślanej mieszając całość robotem. Tak przygotowanym kremem przełożyć dwie warstwy ciasta (fot.3) . Wierzch obficie posypać cukrem pudrem (fot.4) . linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Torcik kakaowy z budyniem (bez glutenu, cukru białego, wegański) 148

Wielkanoc już za pasem! To ostatnia szansa na wypieki w tym klimacie 😊 Nasza propozycja tortowa to ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis.         Składniki

Candy Pandas
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 481

duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut(...)opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka. * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Mazurek z masą kawową 157

lubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowiec 200

orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych(...)margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto

PatiGotuje
Orzechowiec 679

orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych(...)margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto

PatiGotuje