ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:97/197)

Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 125

Miałam już dawno upiec tę roladę, a teraz nadarzyła się właśnie ku temu okazja w której biorę udział po raz pierwszy jest to akcja "Ciasto na niedzielę" :) Zapraszam więc na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami. Składniki na dużą blachę od piekarnika 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)mikser i teraz już samą szpatułką mieszamy masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia. 5. Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.  6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły

Gotowanie...to proste !
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 156

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej

SMYKWKUCHNI
Ciasto Adwokatowe 257

wykonania tego ciasta potrzeba aż 500 ml likieru jajecznego Adwokat. To jedna cała butelka!;) Na ciasto składa się kakaowy spód biszkoptowy, pianka adwokatowo-śmietanowa i adwokatowa żelka. Boki wyłożone są niedużymi rurkami do połowy oblanymi czekoladą, co nie ukrywam, było dla mnie dużym ułatwieniem przy krojeniu równych porcji;) Zarówno ze smaku, jak i wyglądu ciasta jestem bardzo zadowolona. Niestety, jeśli

Smaki Na Talerzu
Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 181

czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą u mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam? Bo zawsze były twarde w sklepie. Ale po nasączeniu ich spirytusem(...)dżemem i masą wyszły świetne. Spróbujcie! Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 1 opakowanie blatów biszkoptowych (3 sztuki w opakowaniu) 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 750 ml śmietany 30% 500 g mascarpone 3 opakowania śmietan fix 1 opakowanie Śnieżki 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie rurek  spirytus dowolne ozdoby Na sam początek przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić, gdy już będzie

Gotuję Testuję
Ciasto z porzeczkami. 116

Zapraszam na bardzo dobre ciasto z porzeczkami. Przepis zapewne Was zaskoczy. Ciasto składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej, na to idą owoce i wszystko pieczone jest równocześnie. Bez obaw, ciasto piekę już od dawna i zawsze się udaje. Jest przepyszne, a co najciekawsze za każdym razem smakuje inaczej. Znacie to? Przepis na ciasto z porzeczkami. Kruche ciasto

dolcevitainmykitchen
Wykwintny tort z masą śmietanową 170

składniki. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy  krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch tortu. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki przekrawamy na drobne cząstki, dekorujemy brzegi tortu. Tort upiekła Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo
Piernik biszkoptowy 93

Przepis na przepyszny,  piernik biszkoptowy zaczerpnęłam z zeszytu Babci Zosi. Piernik to obowiązkowe świąteczne ciasto, które po prostu musi znaleźć się na naszym stole.  Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego(...)sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”. Artykuł Piernik biszkoptowy pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 113

Mamy niespełna połowę listopada, a na blogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto łaciate z masą serową i galaretką 545

Witajcie. Piekłam to ciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
Cynamonowiec 323

stole. Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego, dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa wkładka. Przekonałam kogoś do upieczenia?;) Ciasto cynamonowe: 200 g masła lub margaryny ( w temp. pokojowej) 200-250 g cukru pudru 4 jajka ( w temp. pokojowej) 1 szkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie

Smaki Na Talerzu
Ptasie mleczko na czerwono :) 178

Niebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej kilka kropel

Domowa Cookierenka Agi
Galaretkowiec 179

Bardzo efektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga

Domowa cukiernia Ewy
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym 112

Przepyszny torcik marchewkowy. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć! Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję „dodać mu skrzydeł”, czyli wmieszać w krem kilka łyżek bitej śmietany. Ciasto najlepsze na drugi

Leśny Zakątek
Truskawki w śmietanie – ciasto 87

Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to ciasto na spodzie maślanym a nie tradycyjnym biszkoptowym. Spód jest bardzo stabilny i niesamowicie smaczny. Pięknie komponuje z sezonowymi owocami. Ciasto bardzo smakowało moim dzieciakom, to dla nich najczęściej przyrządzam … Czytaj dalej Truskawki

Pieprzyć z Fantazją
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 669

się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :) Przepis na sernik przekładany pochodzi(...)delikatnie mieszamy z resztą masy. Przygotowanie polewy: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy bez przerwy mieszając. Kiedy zacznie lekko gęstnieć polewa jest gotowa. Ciasto: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat biszkoptowy, wylewamy na niego połowę polewy, a na nią wykładamy połowę masy serowej. Ser przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na niego wylewamy pozostałą polewą, a na koniec

Trzeci talerz