Rolada żyrafa z owocami Delikatna rolada biszkoptowa wypełniona śmietankowym kremem z mascarpone oraz sezonowymi owocami. Efektowne ciasto, które rewelacyjnie smakuje i wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru
Blog z ApetytemOstatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu
Smakowy Rajjako kudłacze lub po prostu kokosanki. Kiedy w wieku kilkunastu lat zaczynałam przygodę z wypiekami, pomysł na takie ciastka doskonale sprawdzał się w sytuacjach awaryjnych. Gdy jakieś ciasto (jasne, ucierane lub biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu) wychodziło z małym zakalcem (a miało być idealne), kroiłam je w kostkę i robiłam właśnie lamingtony. Ciastka były pyszne i nikt nawet nie zauważał
Arabeska waniliowapysznego . Tym razem jednak nie rozgniotłam bananów, a pokroiłam je w plasterki, które posłużyły jako nadzienie do ciasta. Natomiast za słodzik posłużył mi ksylitol oraz trochę cukru brązowego. Ciasto wyszło lekko biszkoptowe, z wilgotnym i słodkim bananowym nadzieniem, a całość wieńczy doskonała owsiano - cynamonowa kruszonka. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a jest naprawdę jednym z szybszych i prostszych jakie wykonałam
Healthy food explorerOmlet biszkoptowy z szynką Dorsz z solanki z pierożkami ze szpinakiem i fetą Orzeszki Marynowane grzyby Ciasto Japoniec Dobroszyce Zamki krzyżackie Sałatka z kuskusem Kurczak duszony z warzywami
czarrna od kuchniczynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów! Na Dzień Dziecka lub inną okazję. Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki ;) Tęczowy torcik Potrzebujesz: Biszkoptowe blaty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej barwniki(...)łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Białka ubij na sztywną pianę. 3. Nie przestając miksować dodawaj partiami cukier. 4. Wciąż miksując dodawaj do masy żółtko po żółtku
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak! Czekoladowy biszkopt z musem truskawkowym i mocno czekoladową masą, a do tego truskawki i polewa z mlecznej czekolady. Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, gdyż smaki się równoważą - słodkiego biszkoptu czekoladowego z lekko kwaśnym musem truskawkowym i wytrawną masą z gorzkiej czekolady, a całość dopełnia słodka polewa czekoladowa(...)było grudek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy biszkoptowej, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22-24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia
Kuchnia MagdaLenyulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas
Kolorowy Przepisownikgarnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym. Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć(...)dodać dżem z dyni 17. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części 18. Kruche ciasto przełożyć do formy i wysmarować dżemem 19. Położyć pierwszy blat ciasta 20. Wysmarować biszkopt masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć ostatnim biszkoptem i docisnąć 24. Wierzch ciasta wysmarować resztą masy budyniowej 25. Ciasto posypać po górze płatkami migdałowymi Poprzedni krok
KuchniaWeDwoje.plwydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeminutę cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników
Dorota Smakujewakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe ;) Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki: 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów 1,5 szklanki malin 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła
Delusional Trinektoś kiedyś zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej
Chocolate Muffin BlogKeks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie(...)marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków. Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem. Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach. Skladniki: 250 g mąki pszennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!