ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:9/197)

Jak upiec idealny biszkopt 144

wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj(...)mąki, wymieszaj. Można też mieszać ręką, wtedy dokładnie czuć czy są jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto delikatnie uderzyć o blat, żeby pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Wstawić do nagrzanego piekarnika, długość i temperatura pieczenia

moj przepis na
Jak upiec idealny biszkopt 502

wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj(...)mąki, wymieszaj. Można też mieszać ręką, wtedy dokładnie czuć czy są jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto delikatnie uderzyć o blat, żeby pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Wstawić do nagrzanego piekarnika, długość i temperatura pieczenia

moj przepis na
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 177

wymaga wielkich umiejętności cukierniczych...choć z pozoru nie wygląda. Czekoladowa tarta wypełniona jest przepysznym, kremowych ganachem, a jej korpus wykonany został z okruszków biszkoptowych - ja używam wysuszonych okrawków ciasta biszkoptowego. Wy takowych okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć je. Tartę taką przygotować możecie z dowolnymi owocami na wierzchu. Wkrótce sezon na maliny, jeżyny, borówki. Wybierajcie(...)też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie. PRZEPIS NA  TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao   Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki  Wykonanie

kolorowotorcikowo
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 171

obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka i wszystko dusić , aż owoce zmiękną. Dodać cukier i jeszcze trochę podsmażyć. Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ciasto biszkoptowe: 5 białek; 150 g cukru kryształu; 60 g mąki ziemniaczanej; 50 g mąki pszennej; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka kakao; Białka ubić(...)wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C przez około 40-50 minut

In my kitchen
Tort jogurtowy z ananasem 193

folię i schować do lodówki 3. Zrobić biszkopt, ubić białka na sztywno 4. Dodać cukier 5. Dodać żółtka 6. Przesiać mąkę i kakao 7. Wymieszać delikatnie całość 8. Przelać ciasto biszkoptowe na tortownicę 9. Upiec biszkopt 10. Rozwałkować kruche ciasto 11. Upiec kruche ciasto 12. Pokroić ananasy 13. Rozpuścić żelatynę 14. Zmiksować jogurt z cukrem 15. Wlać żelatynę ciągle miksując(...)Biszkopt przekroić na pół 17. Wysmarować kruche ciasto dżemem 18. Przełożyć jeden spód biszkoptowy 19. Ubić śmietanę 20. Do masy jogurtowej dodać ananasy 21. Do masy jogurtowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać 22. Wylać masę jogurtową na ciasto 23. Przykryć drugim biszkoptem 24. Ubić śmietanę kremówkę 25. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście 26. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

KuchniaWeDwoje.pl
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 203

Jamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości(...)dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie

Smakowy Raj
Cytrynowe babeczki 250

cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta.  Pieczemy

Luźna Kuchnia
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI 151

Delikatne ciasto biszkoptowe z malinami i galaretką, to ulubione ciasto mojej rodzinki. Lekkie, niezbyt słodkie, po prostu idealne. Ciasto, które znika w mgnieniu oka. Po ostatniej imprezie ledwie udało mi się zachować kawałek do zdjęć... ;-) Biszkopt, który piekę od lat jest rewelacyjny w smaku, moje najmłodsze dziecię mogłoby jeść sam, bez żadnych dodatków. Jest bardzo delikatny, wilgotny

Smaczne Zdrowe
Torcik makowy 265

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)wody - mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z makiem i proszkiem do pieczenia - dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników - ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika - piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego czasu, sprawdzając wykałaczką

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem z kaszy manny udekorowany galaretką z truskawkami 547

zaczyna się sezon na truskawki. Każdy, kto mnie zna, to wie o tym, że truskawki darzę niesamowitą miłością ♥ Uwielbiam je w każdej postaci. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta biszkoptowego przełożonego maślanym kremem z kaszy manny. Wierzch ciasta udekorowałam truskawkami i zalałam galaretką. Sk ładniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 4 jajka niepełna szklanka zwykłego

Ugotować
Bezglutenowy omlet biszkoptowy z owocami 164

Biszkoptowy, bezglutenowy omlet z owocami. Smakuje jak najlepsze ciasto biszkoptowe, a z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu greckiego to poezja na talerzu!  Na śniadanie, lekki lunch lub podwieczorek - smakuje wszystkim bez wyjątku. Koniecznie spróbujcie! Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix Per Pane NUTRI FREE ) 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezownowych owoców(...)żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na najmnijesze i dodaj żółtka. Po chwili mąkę i cukier. Delikatnie zmiksuj. Na dużej ptaelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Łyżką dokładnie i równo rozprowadź na całej patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowy omlet posmaruj jogurtem lub serkiem i udekorujnowocami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
rolada biszkoptowa z jabłkami 147

składniki na ciasto biszkoptowe: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto delikatnie rozkładamy(...)kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny i wykładamy równomiernie na blachę (ok. 35×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto biszkoptowe. Całość pieczemy przez ok. 20 min. w 170 -180 st. C. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 185

Składniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)   4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka(...)ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Masa czekoladowa

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 111

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki

noteskulinarnyfiga
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 217

Dietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)końcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Rolada śmietankowa z truskawkami 175

pieczenia.  Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy rózgą do otrzymania jednolitego, puszystego ciasta. Dużą, płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią równomiernie ciasto biszkoptowe, w razie potrzeby wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po pieczeniu jeszcze gorące ciasto przekładamy na  czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.Ciasto nakładamy(...)zacznie sztywnieć zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżka po łyżce serka mascarpone. Gdy składniki będą wymieszane a krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami i z powrotem go zawijamy w roladę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania