ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:11/197)

Ciasto makowe na biszkopcie 115

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)dodaj do ciasta przesiewając je przez sito. Teraz już za pomocą szpatułki połącz składniki aby masa była jednolita. Po 40 minutach wyjmij makowy blat z piekarnika. Nałóż na niego ciasto biszkoptowe wyrównując powierzchnię z góry. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy możesz odwrócić brytfannę wyjmując ciasto

nietylkopasta.pl
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 147

Przelać ciemne ciasto do szprycy i ''malować'' nim wzór na papierze. Pokryć ciemny wzór jasnym ciastem (musi pokrywać prawie całą blachę). Piec 10 minut w temperaturze 200 ° C. Gorące ciasto biszkoptowe położyć na ściereczce (stroną ze wzorem) i zwijać w roladę razem ze ściereczką, aby ciasto zachowało kształt. Zostawić zawiniętą do ostudzenia. bita śmietana      Żelatynę rozpuścić

Przepisy Kulinarne
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 126

genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :)  już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej i błogiej "krainy" szczęścia :D          Składniki:     1.   Ciasto biszkoptowe:       5 jajek,     1/2 szklanki mąki pszennej,     1/2 szklanki mąki krupczatki,     1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Dodatkowo:       kakao,      posypka Maczek z Mango.      wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową     Wykonanie:     1.   Ciasto biszkoptowe:  Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można w trakcie ubijania dodać szczyptę soli), następnie powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i dalej

Kulinarna (nie)codzienność
Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. 112

już świeże, nasze polskie owoce. To rabarbar i pierwsze truskawki. Warto upiec właśnie teraz najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z owocami,  oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno(...)się, czy ciasto jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Z czystym sumieniem polecam każdemu, nawet tym, którzy twierdzą, że wypiekać nie umieją.  Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. Składniki na tortownice 24 cm: 4 duże jaja (lub 5 mniejszych) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 103

osób czekało z niecierpliwością na to, aż ktoś zakończy męczyć swoje ciacho. Co jemy: Dobos Torta  (tort wymyślony przez budapesztańskiego cukiernika Józefa Dobosa, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego przełożonych kremem z kakao) albo Esterhazy Torta ( ten tort swoją nazwę zawdzięcza węgierskiemu księciu z rodu Esterhazy, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego, orzechów włoskich i kremu

Roślinożerni urlopowicze
Biszkopt Joconde w torcie literkowym. 79

20cm. O przepisie i składnikach Przepis na biszkopt Joconde zaczerpnęłam ze strony amerykańskiej blogerki Liz Marek . Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i wygląda trochę jak przygotowanie naszych polskich ciast biszkoptowych . Z tą różnicą, że tutaj znajduje się o wiele więcej jaj . To dzięki nim właśnie ciasto zachowuje swoją elastyczność . Ubite białka doskonale spulchniają ciasto, a mąka migdałowa sprawia

SmartBake.pl
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 192

boki, tak aby nie było widać ciasta). Tak samo postąpić jeszcze z 2 warstwami. Na sam koniec resztę kremu rozsmarować na całym cieście - tak, aby nigdzie nie było widać ciasta biszkoptowego. 6. Jeżeli uważacie, że jeż ma za szeroki pyszczek - to za pomocą noża wytnijcie nadmiar ciasta. Na sam koniec udekorować płatkami migdałowymi, a orzeszkami zrobić oczka, nosek i pyszczek

Ugotować
Rolada zebra ze śmietaną, mascarpone i kiwi 119

puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni(...)minuty. Krok 3 Do ciasta biszkoptowego które nam zostało dodajemy kakao, mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na podpieczony wzorek, równomiernie tak aby zakryć wszystkie wzorki. Krok 4 Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca 170 stopni i pieczemy 15 minut.Wyjmujemy biszkopt z pieca i przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt jak cukierka, zostawiamy do ostygnięcia. Krok

Różowa kuchnia
Biszkopt kakaowy z żółtym kremem i polewą kokosową. 165

ciasta biszkoptowego dodałam kakao i sok z mandarynek, a kremem z bitej śmietany zabarwiłam kurkumą na żółty kolor. Górna warstwa ciasta to polewa z wiórkami kokosowymi. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE 142

Delikatne ciasto biszkoptowe, z masą budyniowo-ananasową, przykryte chrupiącą bezą kokosową. Całość tworzy pyszne, wręcz genialne połączenie, to wprost poezja smaku. Ciasto z gatunku tych wciągających..., tzn. na jednym kawałku trudno poprzestać, hmmm... bajeczny smak... Za inspirację dziękuje Anecie ;-) Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Biszkopt: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru lub ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną 699

Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe 18622

Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie(...)żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą

Praktyczna pl
Krajanka z dżemem i makiem 134

Ciasteczka z naszego dzieciństwa.Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-6 płaskich łyżek cukru-6 płaskich łyżek mąki-ok. 1/2 szklanki suchego maku-dżem śliwkowy   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-10 dkg masła lub margaryny-1/2 szklanki cukru pudru-1 jajko-płaska(...)sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następniestopniowo żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.   Kruchy spód jest upieczony.   Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.   Posypujemy makiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.   Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem.Gorący wylewamy

Maminek kulinarny
Królewiec z orzechami 184

miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych 3 - 4 łyżki miodu 100 g masła 180 g cukru Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)samej blaszce. W garnku rozgrzać masło, miód i cukier. Dodać lekko rozdrobnione orzechy, wymieszać. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście miodowym. Upiec. Tej samej blaszki użyć do upieczenia ciasta biszkoptowego. Rozbić jajka przeznaczone na biszkopt, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, następnie żółtka, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie połączyć

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania