Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy. Aż do momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na wierzch ułożonych jabłek. 4. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni
Zdrowie na języku :Pciasto jest podobne do ciasta znanego pod nazwą Królewicz lub Królewiec, a jednak trochę inaczej wykonane i trochę inaczej smakuje. To taka szybsza wersja tego ciasta. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać(...)mąki ugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plzdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem
Przepisy Kulinarneoprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś(...)woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie. Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka(...)kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej
Słodka Stronalata, aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost rozpływają się w ustach. Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek z całego biszkoptu, okruchów(...)już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka 5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka
Wanilia i Kardamonjest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Żółtka(...)przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotjest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Żółtka(...)przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotżółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać. Tortownicę o śr. 24-26cm wysmarować masłem i wysypać otrębami i przelać ciasto. Włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180* i piec 15-20 minut. Ostudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (co jakiś czas mieszać(...)galaretkę wymieszaną z truskawkami. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Uwagi: ~nie chce Ci się piec biszkoptu? użyj gotowego spodu lub ciasteczek biszkoptowych :) ~ciasto przechowuj w lodówce. WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI (1/10 CIASTA
chili & sugarmały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki? Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce i soczyste za sprawą owoców. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 160ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g mrożonych(...)naczyniu umieszczamy masło, mąkę, wiórka,cukier oraz zioła. Palcami łączymy składniki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170C ok.35-40min. do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser. Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzchu ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Artykuł Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapadl oczywiscie na truskawki. Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo. Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie(...)Mirabelka , Martynosia . Podane nizej skladniki nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego
Codzienne GotowanieUbijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej(...)galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą
Pieguskowa KuchniaUbijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej(...)galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą
Pieguskowa Kuchniasezon na rabarbar. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na słodkości z rabarbarem (np. drożdżówkę czy też kompot ). Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia lekkiego ciasta biszkoptowego przełożonego rabarbarową galaretką. Całość udekorowałam różową pianką przygotowaną na bazie ubitej Śnieżki i galaretki malinowej. Sk ładniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 4 jajka niepełna szklanka zwykłego cukru(...)waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części. Galaretka rabarbarowa W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić. Do rondelka przesypać rabarbar
Ugotować