Jak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na SłodkoZupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być
Maminek kulinarnyCo to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego
Aga w kuchniCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie
Ze smakiem i z pasjątakie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza(...)należy je odcedzić na sitku, przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy.Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3 mozzarelli kroimy w małą kosteczkę, a 2/3 w plastry. Ser żółty ścieramy
Zakręcony Widelectort jest rajem dla czekoladoholików, na właściwą drogę sprowadzi też tych, którym wydawało się, że jakimś cudem można żyć bez czekolady - otóż powiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser! To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady(...)PRAŻONYM SEZAMEM Tort dla prawdziwych koneserów czekolady. Wilgotny, mocno czekoladowy, najlepiej smakuje kolejnego dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanki cukru 3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki
KUCHARNIAciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia, to ślub koleżanki. Jej wybrankiem był Włoch(...)letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje
Pełny talerzszklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko- można ułatwić sobie to zadanie kładąc na deskę folię spożywczą- wtedy nic się nie przykleja Z rozwałkowanego ciasta powycinać nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego
peanutbuttermonstermocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów
Grunt to przepis!Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy Wam się order(...)lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, uforować bezę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAnastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki(...)była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest
Smakowy Rajjakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik (tortownica 24 cm) Składniki(...)masy serowej. Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients: 800 g of low fat cream cheese 6 eggs, egg yolks and whites separated 5-6 tablespoons
karmelowypoziom zabezpieczeń ma niebagatelne znaczenie nie tylko w warunkach użytku domowego, ale również w przypadku używania gofrownicy w dużych, przemysłowych kuchniach. Przede wszystkim nigdy nie należy pozostawiać rozgrzanej gofrownicy bez nadzoru. Może to grozić nie tylko spowodowaniem zagrożenia pożarowego, ale również uszkodzeniem przewodu instalacji elektrycznej i porażeniem prądem. Warto także stosować środki ochrony osobistej, jak na przykład rękawice oraz fartuch(...)gofrowego do powierzchni płyt. Najważniejszą kwestią jest dokładne sprawdzenie, czy płyty grzewcze, jakie posiada gofrownica mają idealnie równą i gładką powierzchnię, bez oznak uszkodzeń. Wszelkie zgrubienia, pęknięcia oraz zacieki od razu dyskwalifikują dane urządzenie, gdyż nie tylko ciasto będzie przywierać do powierzchni, ale w niedługim czasie gofrownica będzie wymagać wymiany. Sprawą z pozoru drugorzędną jest kształt płyt grzewczych gofrownicy, jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy(...)dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.Wyrośnięte ciasto skrapiamy
Ostra na SłodkoWaga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne(...)Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw i owoców na przetwory. Kolejna sprawa to możliwość tarowania. Posiada ją większość wag elektronicznych. Pozwala ona pokazywać wagę produktów bez wagi opakowania. W praktyce wygląda to tak, że kładziemy na urządzeniu miskę, zerujemy pomiar jednym przyciskiem, wsypujemy np. mąkę i mamy gotowy
Powiedz dietom nie