ciasto beza - 3500 przepisów (strona:70/234)

Kokosanki - najlepsze! 237

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 234

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam

Moniki Smakołyki
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 260

T ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie

Food Square
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 155

wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wystudzić na kratce. Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*. Smacznego! * keks najlepszy jest na 2-3 dzień, trzymany w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię * przepis pochodzi z bloga 'Na miotle' ___________________________ /*wpis zawiera

CookYourself
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 199

bułeczek zostało mi jeszcze trochę dyniowego pur ée . Oczywiście długo nie musiałam zastanawiać się nad efektywnym wykorzystaniem go, pomysł nasunął się sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem

Roślinna - blog wegański
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 179

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami 512

trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.Smacznego  Post Sernik z brzoskwiniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 213

wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROLADA WAFLOWA 5539

Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1

Z Majeczką w kuchni
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 230

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania

Malinowe Pocałunki
Wegański chlebek bananowy z figami 203

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
Pianka z owocami i galaretką 433

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę

wyzwania kuchenne
Babka cytrynowa na białkach 210

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki :  6 białek

Malinowa Kawiarenka
Ślimaki 179

obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy

Pudełko rozmaitości
Rogale świętomarcińskie 407

można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania(...)każdej części ciasta wyszło 10 trójkątów, razem wyszło 40 rogali). Trójkąty smarujemy farszem i zwijamy, zaczynając od dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez

Poezja smaku
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 194

część również lubicie. Chciałabym zacząć pisać recenzję moich czytadeł kulinarnych - mam sporo książek i gazet, i chciałabym opowiedzieć, które z nich - moim zdaniem - warto mieć w swojej biblioteczce, a bez których spokojnie można się obejść. Bardzo chcę zrealizować kilka kulinarnych wyzwań - idealne ptysie, makaroniki i suflet to szczyt mojej listy. Myślę, że w końcu poczuję się na tyle pewnie, żeby(...)się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 333

nagrzanym kamieniu należy umieścić ciasto – możecie do tego użyć tacki lub papieru do pieczenia i rękawic. 3.  Piecz pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4.     Zdejmij pizzę  - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia(...)ścierką). Jedyny minus, który zauważyłam to waga – jestem dość drobną osobą i 6 kilowy kamień dla mnie trochę waży, jednak od czego ma się mężczyzn!:) Składniki na 2 pizze: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast

Fabryka pomysłów
Szarlotka z budyniem 715

mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z polewą chałwową 225

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno

Kuchnia w czekoladzie
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 205

nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód(...)śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę, formując brzeg.Schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERÓG BIŁGORAJSKI 223

sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie(...)wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem

Ciastka - domowe słodkości
Makowe święta, czyli... 256

nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi

Ratunku obiad
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych 1702

sentyment ze względu na prostotę wykonania i odmierzania składników . Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie - kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta?  Wychodzi wilgotne, długo zachowujące świeżość, wprost rewelacyjne w smaku. Za sprawą żonglowania dodatkiem różnorakich owoców i wielosmakowego jogurtu(...)ciasto ma tendencję do przypiekania si ę od dołu .  Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte, osuszone i pokrojone na połówki śliwki - przekrojoną stroną do góry . Posypać je lekko cukrem. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka".   Smacznego

Grunt to przepis!
Wielkanocna babka gotowana 356

Wami przepisem na babkę gotowaną, bez której nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy

Smakowity Blog Kulinarny
Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 203

Tradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze

Z butelką mleczka w tle
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 213

jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami

Kraina Miodem Płynąca
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 234

późnym wieczorem zachce się coś słodkiego, musimy mieć to już, teraz, zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku

sama złodycz
Tort czekoladowo-makowy 197

robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C .           Ciasto makowe(...)ładniki: 50g mielonych migda łó w bez sk ó rki   50g wiórków kokosowych 50 g drobnego cukru 75 g suchego maku 4 bia ł ka 4 żół tka Wykonanie

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania