ciasto beza - 3500 przepisów (strona:69/234)

Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 201

grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około(...)kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (bez glutenu) lub mąką. Jajka ubić z cukrem do białości na puszystą masę. Masło wrzucić do rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę

maniapieczenia
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 184

mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty

Bon Appetit Małgorzaty
Kokosanki - najlepsze! 226

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 225

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam

Moniki Smakołyki
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 247

T ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie

Food Square
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 144

wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wystudzić na kratce. Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*. Smacznego! * keks najlepszy jest na 2-3 dzień, trzymany w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię * przepis pochodzi z bloga 'Na miotle' ___________________________ /*wpis zawiera

CookYourself
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 192

bułeczek zostało mi jeszcze trochę dyniowego pur ée . Oczywiście długo nie musiałam zastanawiać się nad efektywnym wykorzystaniem go, pomysł nasunął się sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem

Roślinna - blog wegański
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 167

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami 502

trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.Smacznego  Post Sernik z brzoskwiniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 204

wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROLADA WAFLOWA 5532

Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1

Z Majeczką w kuchni
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 221

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania

Malinowe Pocałunki
Wegański chlebek bananowy z figami 196

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
Pianka z owocami i galaretką 423

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę

wyzwania kuchenne
Babka cytrynowa na białkach 201

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki :  6 białek

Malinowa Kawiarenka