pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi
mojewypiekiinietylkociasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz(...)dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie:1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy posiekaną garść rukoli. Wlewamy po trochu wrzącą wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie
Malinowe Pocałunkizarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godzinyciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzićna suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie. Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich dwa średnie ząbki czosnku
Wyprawy kulinarnepołowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami
Maminek kulinarnyteż mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć(...)stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego
Smaczne Zdroweczegoś lżejszego;) Proponuję ciasteczka tylko z trzech składników... bez cukru, bez tłuszczu... ale czy smaczne?Oceńcie sami ;)Ciasteczka z kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec
Lawendowe Niebowewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy
mojewypiekiinietylkojeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy
sama złodyczdużej cytryny200g kwaśnej śmietany 18%1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru4 łyżki kaszy mannyszczypta soli Wykonanie:- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy
Smakołyki BerenikiWaga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem(...)możliwość wyświetlenia kaloryczności, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów w ważonej rzeczy. Niestety trzeba za każdy razem wprowadzać przypisane do danego produktu specjalne kody. Wybierając wagę należy także zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw
Powiedz dietom nieDodajemy resztę składników i zagniatamy do powstania elastycznego ciasta. Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Przygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy(...)pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej
Słodka Stronamleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut(...)pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania
głodny alergikminut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem
Fabryka pomysłówzamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić
Fabryka pomysłów