ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:14/67)

Naleśniki z kaszy jaglanej 309

jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji

Powiedz dietom nie
Meksykańskie tacos con carne 244

zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony

Wyprawy kulinarne
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 160

wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka(...)krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy

Słodkie okruszki
Bliny ziemniaczane 169

ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam

mojewypiekiinietylko
Ciasto marchewkowe z chili 217

koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ze śliwkami i migdałami 129

również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo(...)mrożone to na pewno pestki są wcześniej usunięte więc nie ma potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi. Całość wstawić do piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 410

niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak(...)możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami.  Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry

peanutbuttermonster
Tortilla szpinakowa 267

pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie

Czerwona Porzeczka
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 166

łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 140

łyżki cukier puder, - ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto na koniec dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki i delikatnie wymieszać tortownica 24 cm silikonowa - do formy wyłożyć ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 407

żółtko* 1 łyżka cukru pudru* szczypta soliMąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Tłuszcz posiekać z mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.Piec w 220 stopniach(...)minut - do zrumienienia.Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia.Bezy kawowe:* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukru* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej )Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

kolorowotorcikowo
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 171

produktów o niskim indeksie glikemicznym i o niskiej zawartości węglowodanów czy tłuszczówCiasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g

SMYKWKUCHNI
Pleśniak z wiśniami 195

jajek3 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao400 g wiśni bez pestekNa stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych

Monia miesza i gotuje
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 486

sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp.Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście  (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki proponuję dać więcej rodzynek lub dosłodzić np.ksylitolem lub stewią. Przepis znaleziony tutaj , choć(...)widok ...) Na końcu dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas

Smaczne Zdrowe
Krokiety z bakaliami 140

masła Ciasto: Jak na naleśniki podstawowe: mąka pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru  Dodatkowo :  Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie(...)przywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania