ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:576/2671)

Ananasowo- kokosowe ciasto 170

mąka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem : ananasy w puszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka(...)sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju z jabłkami i serową pianką-pyszne i łatwe ciasto +FILM 87

ciasto, które każdy z Was na pewno kojarzy. Mowa o cieście Fale Dunaju. Jest to bardzo łatwe ciasto z jabłkami i serową pianką. Oczywiście można je zrobić z dowolnym kremem.  Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i idealnie nadaje się na każdą okazję. Tradycyjnie zapraszam na film  SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm Baza ciasta(...)łyżki kakao. delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto jasne. Następnie delikatnie łyżeczką wkładam ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je na jasnym.  Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Układamy jabłka liniami na kakaowym cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut do suchego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM 127

Kochani, dawno na blogu nie było przepisu na ciasto.  Ale dawno też żadnego nie piekłam. 11 listopada były rogale, wcześniej tort urodzinowy mojej mamy, potem inne drobne przekąski. Więc już najwyższy czas na kolejne pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto, które jest moim imiennikiem-czyli Katarzynkę :)  Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Do jego przygotowania(...)gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy.  Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Ananasek + film 125

biszkoptu, kremu budyniowego z ananasem i kokosowej bezy. Łatwość wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.     składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g wiórków kokosowych masa(...)pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. beza kokosowa Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier

Smakowite Dania
Proste ciasto cytrynowe – bez miksera 89

się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne z cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj ) lub bitą śmietaną. Polecam! Czytaj więcej: Proste ciasto cytrynowe – bez miksera

Moja Delicja
Botwinka jak gotować ? 39

smażyć ? Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Sola mrożona jak smażyć ? 49

smażyć ? Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Mintaj jak smażyć 47

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Jak smażyć w tempurze ? 38

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Pstrąg jak smażyć ? 42

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Łosoś ile smażyć ? 50

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Szczupak jak smażyć ? 42

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Jak smażyć ryż? 54

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak smażyć ryż ? Jak smażyć ryż? Osiągnij idealną konsystencję i smak. Poznaj techniki smażenia ryżu i przygotuj wyjątkowe dania z tym składnikiem. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór odpowiedniego ryżu do smażenia Ryż to podstawowy składnik wielu kuchni na całym świecie, ale czy wiesz, że można go także smażyć? Smażony ryż to nie tylko pyszna przekąska(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Lasagne jak długo piec ? 43

elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Lasagne jak długo piec ? Lasagne jak długo piec? Czas pieczenia i smakowite efekty. Odkryj najlepsze czasy, by uzyskać idealną konsystencję i aromatyczny smak lasagne." CZYTAJ WIĘCEJ /*! elementor - v3.15.0 - 09-08-2023 */ .elementor-heading(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Jak długo marynować mięso do pieczenia ? 48

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak długo marynować mięso do pieczenia ? Jak długo marynować mięso do pieczenia? Optymalne czasy i smakowite rezultaty. Poznaj najlepsze metody, by uzyskać pełen aromat mięsa. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Marynowania Mięsa Marynowanie mięsa to proces polegający na namaczaniu go w specjalnej mieszance składającej się z przypraw, ziół, olejów i innych aromatycznych(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Flądra jak smażyć ? 48

widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X flądra jak smażyć ? Flądra jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Odkryj techniki smażenia flądry i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ /*! elementor - v3.15.0 - 09-08-2023 */ .elementor-heading(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Wątróbka jak smażyć ? 49

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X wątróbka jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć - Osiągnij idealną konsystencję i smak. Poznaj techniki smażenia wątróbki i przygotuj wyjątkowe dania z tym składnikiem. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Wątróbki Wątróbka to składnik, który może dostarczyć wyjątkowego smaku i wartości odżywczych do Twoich dań. Jednak aby osiągnąć idealną konsystencję i smak wątróbki podczas smażenia, warto poznać odpowiednie(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Dorsz jak smażyć ? 51

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X dorsz jak smażyć ? Dorsz jak smażyć - Doskonała chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia dorsza i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Dorsza Dorsz to wyjątkowa ryba, która może dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych. Aby jednak osiągnąć doskonałą chrupkość i smak podczas smażenia dorsza, warto poznać odpowiednie techniki i triki. W tym artykule(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Schabowy ile smażyć ? 44

widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X schabowy ile smażyć ? Schabowy ile smażyć - Czas smażenia dla chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Odkryj najlepsze czasy dla idealnego kotleta schabowego. CZYTAJ WIĘCEJ /*! elementor - v3.15.0(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Gotowanie w mikrofali przepisy 46

mikrofali. Dodaj cukier, kakao, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj w mikrofali przez 1-2 minuty, aż ciasto się ścięgnie. Posyp wierzch posypką czekoladową i podgrzewaj przez dodatkowe 30 sekund, aż się roztopi. 2. Szybkie Jabłka Pieczone Składniki: 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Instrukcje(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Gotowanie gołąbków 51

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Gotowanie gołąbków ? Gotowanie gołąbków - Szybkie i smaczne przepisy. Poznaj najlepsze czasy gotowania, by osiągnąć idealną miękkość i smak gołąbków CZYTAJ WIĘCEJ Składniki i Przygotowanie Gołąbki to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach świata. Ich soczysty nadziewany wnętrznością ryżem i mięsem, owinięty delikatnie kapustnym liściem, to prawdziwa uczta dla podniebienia(...)inne artykuły: Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Cieciorka gotowanie 47

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X cieciorka gotowanie Cieciorka gotowanie - Szybkie i smaczne przepisy. Poznaj najlepsze czasy gotowania, by zachować smak i konsystencję ciecierzycy. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór i Przygotowanie Cieciorki Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, to popularny strączek, który znajduje zastosowanie w wielu kuchniach na całym świecie. Jej bogaty smak i wartości odżywcze sprawiają, że jest doskonałym składnikiem wielu(...)inne artykuły: Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania
Chleb pieczenie 45

Wyrabiania Ciasta Wyrabianie ciasta to kluczowy etap w przygotowaniu chleba. W misce łącz mąkę, drożdże, sól i wodę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania. Wyrabianie ciasta pozwala na rozwinięcie glutenu, co przyczynia się do uzyskania lepszego wypieku. Pierwsze Wyrastanie Ciasta Po wyrabianiu ciasto pozostaw(...)poziom. Chleb Pieczenie- video Poznaj inne artykuły: Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu

Podstawy Gotowania
Fasola gotowanie 40

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Fasola gotowanie ? Fasola gotowanie - Szybkie i smaczne przepisy. Poznaj najlepsze czasy gotowania, by zachować smak i konsystencję fasoli. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór i Przygotowanie Fasoli Fasola to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu pysznych potrawach. Jednak aby uzyskać idealną konsystencję i zachować smak, ważne jest odpowiednie gotowanie fasoli. W tym artykule przedstawimy(...)wyjątkowy smak i wartość odżywczą. Smacznego gotowania! Fasola gotowanie- video Poznaj inne artykuły: Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa

Podstawy Gotowania
Smażenie na smalcu 48

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X smażenie na smalcu Smażenie na smalcu - Tradycyjny smak i chrupkość. Poznaj tajniki smażenia na smalcu i przygotuj wyjątkowe dania. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Smażenie na Smalcu jest Wyjątkowe? Smażenie na smalcu to jedna z tradycyjnych i cenionych metod przygotowywania potraw. Smalec nadaje daniom wyjątkowego smaku, chrupkości oraz aromatu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego(...)wyjątkowym smakiem potraw przygotowanych na smalcu. Smażenie na smalcu - video Poznaj inne artykuły: Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa

Podstawy Gotowania
Biszkopt pieczenie 46

może spowodować utratę objętości ciasta. Pieczenie Biszkoptu Pieczenie to decydujący etap, który wpływa na teksturę i smak biszkoptu. Przed Nagrzaniem Piekarnika: Upewnij się, że piekarnik jest nagrzany do odpowiedniej temperatury przed umieszczeniem ciasta w środku. Czas Pieczenia: Biszkopt piecz w przygotowanej formie przez około 25-30 minut. Sprawdź gotowość, wkłuwając w ciasto patyczek. Jeśli patyczek wychodzi suchy(...)container-widget-width);--flex-grow:var(--container-widget-flex-grow)} Poznaj inne artykuły: Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa

Podstawy Gotowania
Pieczenie w kąpieli wodnej 40

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Pieczenie w Kąpieli Wodnej Pieczenie w kąpieli wodnej - Delikatne i równomierne rezultaty. Poznaj zalety tej metody pieczenia i przygotuj wyjątkowe dania. CZYTAJ WIĘCEJ Co To Jest Pieczenie w Kąpieli Wodnej? Pieczenie w kąpieli wodnej to technika kulinarna, która pozwala uzyskać delikatne i równomierne rezultaty w przygotowywaniu różnorodnych dań(...)spróbować pieczenia w kąpieli wodnej na własną rękę. Dzięki tej metodzie, Twoje kulinarne doświadczenia zyskają nową jakość, a Twoje dania będą zachwycać smakiem i konsystencją. Pieczenie w kąpieli wodnej - video Poznaj inne artykuły: Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez

Podstawy Gotowania
Jaka oliwa do smażenia ? 43

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Jaka oliwa do smażenia ? Jaka oliwa do smażenia? Optymalne wybory i smakowite rezultaty. Poznaj różne rodzaje oliw i ich zastosowanie przy smażeniu. CZYTAJ WIĘCEJ Oliwa do Smażenia - Wprowadzenie do Tematu Oliwa to nie tylko popularny składnik kuchenny, ale również ważny wybór przy smażeniu. Wybór odpowiedniego rodzaju oliwy ma kluczowe znaczenie dla uzyskania smakowitych(...)korzystnymi dla zdrowia daniami. Jaka oliwa do smażenia - video Poznaj inne artykuły: Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa

Podstawy Gotowania
Ciasto francuskie pieczenie 53

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X ciasto francuskie pieczenie Ciasto francuskie pieczenie - Szybkie i smaczne przepisy. Poznaj najlepsze czasy pieczenia, by uzyskać chrupiące i aromatyczne ciasto francuskie. CZYTAJ WIĘCEJ Ciasto Francuskie - Wprowadzenie do Tematu Ciasto francuskie to popularny składnik wielu pysznych potraw, takich jak croissanty, tarty czy rogaliki. Jego chrupiąca struktura i uniwersalność sprawiają, że jest(...)Ciasta: Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie uformuj je w prostokąt. Staraj się nie zbytnio wyrabiać ciasta, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu. Składanie Ciasta: Pierwsza faza składania polega na złożeniu ciasta na pół, jak listek papieru. Następnie obróć ciasto o 90 stopni i znowu złóż je na pół. To pomoże stworzyć warstwy ciasta. Chłodzenie Ciasta: Po złożeniu ciasta

Podstawy Gotowania
Smażenie na oleju kokosowym 48

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X smażenie na oleju kokosowym? Smażenie na oleju kokosowym - Egzotyczna chrupkość i smak. Odkryj zalety smażenia na oleju kokosowym i przygotuj wyjątkowe dania. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Olej Kokosowy? Smażenie na oleju kokosowym to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych olejów, ale także sposób na dodanie egzotycznego aromatu i chrupkości do potraw. W tym artykule(...)smakiem dań przygotowanych na oleju kokosowym. Smażenie na oleju kokosowym Poznaj inne artykuły: Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka

Podstawy Gotowania
Szynka wędzona surowa ile gotować ? 45

Ciasto kruche Jajka Śmietanka kremówka Ser żółty, starty Cebula, posiekana Sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż ciasto kruche na formę do tarty. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj szpinak i smaż aż zmięknie. W misce ubij jajka, dodaj śmietankę, starty ser, sól i pieprz. Dodaj pokrojoną szynkę i podsmażony szpinak. Wylej masę na spód tarty. Piecz quiche(...)container-widget-width);--flex-grow:var(--container-widget-flex-grow)} Poznaj inne artykuły: Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka

Podstawy Gotowania
FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU 49

Faworki pieczone w piekarniku bez smażenia to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych słodkości. Faworki pieczone w piekarniku są pyszne, jak klasyczna wersja

Smaczne Potrawy
Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami 70

Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto do kawy lub herbaty. Proste, pyszne, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nic tylko piec Powiem Wam, że mi było dziś tego trzeba. Choroby i problemy nie odpuszczają… Warto sobie choć odrobinę osłodzić dzień, prawda? (A do tego żaden banan się nie zmarnował ) Kto się(...)Dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy (masa będzie dość gęsta). Na koniec dolewamy mleko by masa była ciut rzadsza (u mnie 3 płaskie łyżki), znów mieszamy składniki. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypujemy łuskanymi pistacjami. Ciasto pieczemy w 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Pieczone gruszki z kruszonką 75

Szybkim pomysłem na deser są pieczone gruszki z kruszonką. Bardzo lubię gruszki, zwłaszcza gruszki karmelizowane , czyli pieczone gruszki w miodzie. Ten deser nie wymaga specjalnych umiejętności

codojedzenia
TORT CZEKOLADOWY 97

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić

RAROSSA
Ciasto z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 99

chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż raz w roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 85

chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż raz w roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw

Smaki Na Talerzu
CIASTO ZIELONE JABLUSZKO 106

Ciasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek .  Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3   jajka 120   g   cukru 80   g   mąki pszennej 27   g   mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4   duże jabłka(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.  Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).   Masa

RAROSSA
TORT CZEKOLADOWY 100

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić

RAROSSA
Sernik pszczółka z nasionami chia 122

spodzie czekoladowym, masą śmietankowo serową z dodatkiem nasion chia , musem brzoskwiniowo mangowym imitujacym plaster miodu i udekorowany brzoskwiniowymi pszczółkami .  Sernik jest bez pieczenia i wbrew pozorom bardzo łatwo się go robi.  Ciasto jest bardzo smakowite. Polecam. Jak zrobić taki sernik pszczółka z nasionami chia pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.    Subskrybuj kanał RITA

RITA food channel
Ciasto mirabelka na maślance -sezonowe gdy są śliwki ale inne owoce też mogą być 132

Ciasto jest uniwersalne może być pieczone w małej blaszce 24 na 24 i jest wysokie lub w dużej ale będzie niskie .Dobrym atutem jest to że

Moje Wyroby
Soczysty kurczak na ryżu 118

około godzinę. Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać   potrawę. Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę

W garach u Gosi
KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I BEZOWĄ PIANKĄ 101

wyłożyć równomiernie na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować połowę dżemu. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i podpiec ciasto około 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać tak długo aż w bezie nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na podpieczony spód(...)wysmarować resztę dżemu. Na wierzch wyłożyć bezę, wyrównać wierzch. Posypać płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut

Zrób to smacznie
MAZUREK TAHINI Z GRANATEM I PISTACJAMI 117

minut do lodówki. Formę o wymiarach 20x30 cm lub nieco większą, np. 35x24 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach nieco większych niż spód przygotowanej formy.  Odklejamy folię, a ciasto wraz z papierem do pieczenia

cool and minty
SERNIK NA ZIMNO – JAJKO SADZONE 79

Przepis na niezwykle łatwy sernik na zimno. Jest on bardzo popularny już od jakiegoś czasu i sama się dziwie, ze dopiero teraz przepis pojawił się na

Pani M - kuchnia smakowita
FRAISIER - TORT TRUSKAWKOWY 213

czas miksujc w dwóch trzech partiach dodać cukier, nadtępnie żółtka całości dokładnie połączyć. Do piany dodać obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia. Biszkopt

RAROSSA
Pychotka 168

pyszne, efektowne i nieskomplikowane ciasto. Robi się je bardzo szybko. Kruche ciasto smarujemy aromatycznymi powidłami śliwkowymi, dekorujemy pyszną bezą z dodatkiem płatków migdałowych i pieczemy. Po ostudzeniu przekładamy masą budyniową i gotowe. Smacznego :) Mmm...po prostu pychotka! Spróbujcie. Rada: Jeśli chcecie, aby Wasze ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne możecie płatki

Krokusowy Dom
Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami 138

koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy składniki łyżką. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto salceson pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. W moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X ciasto upiekło się o wiele szybciej. Jeszcze go poznaję

Słodkie okruszki
SERNIK SADZONE JAJKO 117

Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO BIAŁE SWIĘTA 178

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu

RAROSSA
Soczysty kurczak na ryżu 165

około godzinę. Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać   potrawę. Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę

W garach u Gosi
SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA 156

   Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika. U mnie w wersji

Smaczne Zdrowe
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA 175

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około

RAROSSA
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 175

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa

RAROSSA
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 189

małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać,  dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie

RAROSSA
KRYSZTAŁEK 170

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą

RAROSSA
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 333

rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka(...)puszki)   Dużą blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.   Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając aż cukier całkowicie rozpuści się. Ubijać do momentu otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany bez jakichkolwiek grudek cukru. Prawidłowo ubita piana pozostawia charakterystyczne

maniapieczenia
Ciasto z ricottą i śliwkami 134

mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem

Smak mojego domu
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 167

   Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy

Smaczne Zdrowe
Kruche Z Budyniem I Borówkami 332

dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki. Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach) 2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem(...)gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł. 3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut. Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem

Gotowanie...to proste !
Mazurek z bakaliami w waflu 191

Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym

PatiGotuje
Pianka 115

Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko

PatiGotuje
Zebra z jabłkami 211

boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Robię polewę, rozpuszczam masło, dodaję mleko

Zasmakuj Kuchni
Ciasto zebra pomarańczowe 219

misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe. Piecz ciasto w nagrzanym 160 ° C piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC), około 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W międzyczasie przygotuj kąpiel wodną. Połam

codojedzenia
Świąteczne ciasteczka z konfiturą w dwóch wydaniach (bez cukru) 158

domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem

FitKot
Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 160

łyżki mleka  domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem

FitKot
Ciasteczka owsiano-kawowe 147

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami

Bullio
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 166

Podczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna

Pysznosci Babci Basi
Szybki tort czekoladowy 136

czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach(...)formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru

codojedzenia
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 169

zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną

Ostra na Słodko
Sernik gotowany 207

Ten sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam

Moje domowe kucharzenie
Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami 153

Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne

Ewa w kuchni