ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:569/2705)

Szybki cytrynowy torcik 225

serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu(...)kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej papierem do pieczenia tortownicy, i wyklejemy nią dno. Wygładzamy okragłą stroną łyżki. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masę kremową. Przy pomocy miksera mieszamy serek śmietankowy

W mojej holenderskiej kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 172

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.   Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na biszkoptach 75

jajka M 0,5 szklanki cukru / można dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodsze ciasta 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny biszkopty niewielka ilość mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty maczamy w mleku (króciutko) i wykładamy na dnie blaszki, jeden obok(...)budyń. Za każdym razem mieszamy/miksujemy, tylko do połączenia składników. Serową masę wykładamy łyżką na nasze biszkopty. Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy około 55 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być zarumieniony z wierzchu

Słodkie okruszki
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 99

ciasta na wyjątkowe okazje :) Polecam również moje kruche ciasteczka gwiazdki : Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, składniki: na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru (może być mniej), 5 żółtek, 250 g zimnego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa bez mielenia(...)cytryny, opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki masła dodatkowo 5 białek Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, przygotowanie: Przygotować kruche ciasto: mąkę i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części - jedna większa, druga mniejsza. Małą od razu schodzić

Lekcje w kuchni
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 163

przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie z sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto(...)mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar

Mienta blog
Tarta z pianką 131

ksylitolu Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy żółtka oraz posiekane chłodne masło. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, wykładamy nim spód formy na tartę lub innej o średnicy ok. 25 cm, wraz z bokami na wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez ok. 15 minut. Truskawki(...)pianę dosypując partiami ksylitol. Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z truskawkami. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15-20 minut. Tartę kroimy po ostudzeniu. **jeśli zamiast ksylitolu użyjecie cukru, piana będzie bardziej sztywna, a po upieczeniu bardziej przypominała bezę, niż piankę Dzieląc tartę na 8 części, jedna porcja ma ok. 266 kcal

Kucharzyca
Pleśniak 403

Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo jak ja kiedyś...:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny

Blondynka Gotuje
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 96

bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem

zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 247

bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 77

część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. 2. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około(...)wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową i równomiernie ją rozprowadzić. 5. Rabarbar dokładnie umyć, a następnie powycierać za pomocą ręczników papierowych. Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Następnie owoce dość ciasno poukładać na budyniowej piance. 6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około

Gotuj z Prezesem
Beza Pavlova doskonała, nie opada 142

Jej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad

Słodki Blog
Ciasto waniliowe bez miksera 113

szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto można podzielić na dwa, do jednej dodając, np. łyżkę kakao lub masła orzechowego i na przemian wylewać je do formy. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru(...)jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem

Zasmakuj Kuchni
Muffiny z serem i cukinią 44

bez pestek – jeśli dostępną mamy jedynie starszą cukinię, która zawiera pestki, to przed jej starciem na tarce te pestki należy usunąć. Po pokrojeniu oraz starciu składników robimy ciasto z jajek , jogurtu i mąki – ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję. Do ciasta wkładamy przyprawy, warzywa oraz ser, mieszamy i kiedy gotowe wypełniamy nim foremki na muffinki . Pieczemy(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Muffiny Jak zrobić muffiny z serem i cukinią. Do miski włożyć jajka, wlać jogurt naturalny i przy pomocy miksera ubijać przez około 30 sekund. Kolejno dodać przesianą przez sitko sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i ubijać przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta bez grudek. Po tym czasie

MeCooks