ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:573/2705)

Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 191

masła. Ciasto wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na duży prostokąt, około 55 na 26cm. Na cieście cienko rozsmarowujemy masło z dodatkami i zawijamy ciasto w jak najbardziej ciasny rulon. Rolujemy go kilka razy po blacie do zlepienia i wyrównania, lekko przy tym rozciągając ciasto do boków.   Gotowy wałek ciasta rozcinamy bardzo ostrym(...)siebie, rozcięciem do góry. Przekładamy sznury ciasta jeden nad drugim, tworząc w ten sposób luźny warkocz. Zlepiamy końce ciasta i mamy gotowy wieniec. Wieniec nakrywamy folią lub lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy go w ciepłe miejsce na godzinę – ciasto musi podrosnąć i się napuszyć. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wieniec pieczemy na środkowej półce

Karo in the Kitchen
Proste ciasto "Dziadek" 273

proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)  Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki(...)żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Masa

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto czekoladowo - kawowo - kokosowe 366

wszystkie razem tworzą doskonałe połączenie. Idealne ciasto na urodziny, imieniny czy imprezę. Polecam :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt : 6 jajek 6 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki  1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cappuccino 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 6 białek 200 g wiórków kokosowych 200 g cukru Krem czekoladowy(...)dodać cappuccino. Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem

My simple kitchen
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 285

prostszego niż udekorowanie takiego ciasta, a uwierzcie mi, jeśli chodzi o dekorowanie ciast jestem w tym co najwyżej przeciętna. Wystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet(...)bez termoobiegu. 8 Na dno formy wylewam cienką warstwę ciasta. 9 Następnie cienkim strumieniem, po środku ciasta, po okręgu wlewam rozpuszczoną czekoladę - około 2-3 łyżek i przykrywam warstwą ciasta - tę czynność powtarzam aż skończy się ciasto, które powinno być ostatnią warstwą. 10 Czekoladę, która pozostała zostawiam do polania ciasta. 11 Ciasto piekę ok. 35 minut

Book of spells
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 180

francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) Strudel z owocami leśnymi i jabłkami (Strudel ai frutti di bosco e mele) Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro) Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti(...)Sformato di miglio e mele, senza glutine e uova) Gryczane crumble z jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza glutine) Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) Pieczona frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema

La grande e la piccola cuoca
Placuszki z ricottą i truskawkami 191

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką 203

Rozpoczynamy maj,najpiękniejszy miesiąc w roku. Miesiąc pachnący bzem,konwaliami,jaśminem i akacją. Na majówkę przygotowałam torcik bez pieczenia,na bazie śmietany udekorowany świeżymi owocami. wkładka  jagodowa: 1 szklanka mrożonych jagód 1 galaretka jagodowa 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów(...)wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać.  Formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną ozdobić brzeg ciasta.  Udekorować owocami

Kolorowa kuchnia Elki
biszkopt budyniowy 179

bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ...  Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli. Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą jasną masę. Przygotowujemy formę :) z papierem do pieczenia. Przelewamy do formy nasze zmiksowane ciasto

chleba naszego
Jabłecznik z bezą 129

Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka(...)takich samych wymiarach jak biszkopt wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto

W garach u Gosi
Jabłecznik z bezą 171

Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka(...)pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto

W garach u Gosi
Sernik z brzoskwiniami makiem, kokosem na kruchym spodzie 141

ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto.  Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)było go za dużo.  Polecam to ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche kakaowo piernikowe: 400 g mąki orkiszowej lub krupczatki 220 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika Beza makowo- kokosowa: 4 białka szczypta soli 150 gram

AZgotuj!
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 160

Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody(...)Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowa krówka 85

Orzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu. Składniki: 32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych) 32 ciastka petite beurre kakaowe 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej 5 łyżek(...)mleka skondensowanego słodzonego 7 łyżek masła orzechowego crunchy /może być też bez kawałków orzeszków/ 2 łyżeczki żelatyny 250 g dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Następnie żelatynę dzielę na dwie części i każdą zalewam w kubeczku gorącą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone

Słodki sentyment
Sezamek 153

swojej wiedzy i fantazji?  Wracając do Sezamka to wysokie ciasto z efektem wow, w którym znajdziecie placki kruche z warstwą sezamu, oraz kokosową bezę i idealnie łączący wszystko krem budyniowy. Jest to ciasto z gatunku czasochłonnych i pracochłonnych, ale dla efektu końcowego warto się poświęcić. Ciasto kruche (blaszka 23x33 cm):  3 szklanki mąki pszennej 250 g masła(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1/4 szklanki cukru  2 łyżeczki cukru z wanilią   2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Chłodzimy co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej rozwałkować

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 523

2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 3 szklanki czerwonych porzeczek Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą(...)ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut. Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową. Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni