Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki(...)folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować jabłka. Piec ciasto w 160 C z termoobiegiem ok 30 minut
w mojej kuchniżółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 400 g borówki amerykańskiej lub jagód Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Nakłuć widelcem
Ala piecze i gotujesolą morską. Składniki na kruche ciasto z orzechami i solą morską: - 200 g orzechów laskowych zmielonych ( dostaniecie gotowe bez problemu ) - 200 g mąki orkiszowej - 100 g cukru trzcinowego - pół łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej ( nie chodzi o to aby sól się rozpuściła, ale aby zachowała swoje kryształy niemal w całości ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła, pokrojonego(...)minut. Gdy ciasto zamarznie, wyjmujemy je z zamrażalnika. Większą jego część ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na dnie formy. Najlepiej użyć okrągłej blachy- tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przyciskamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) na około 10 minut. Jeśli masz termoobieg piecz
Z Kuchni Do KuchniKruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru(...)wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) i wyłożyć nim dno formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń (zgodnie z przepisem na opakowaniu), śliwki oraz bezę. Beza: Białka ubić dodając po łyżce cukru. Na koniec
Bulliododajemy jajka i całość energicznie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, przyprawy, posiekane orzechy, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy marchewkę oraz wcześniej połączone masło wraz z mlekiem i jajkami. Całość powoli ale dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste i klejące, więc(...)martwcie się jego konsystencją – jest ona jak najbardziej pożądana. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie Celsjusza piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut (bez termoobiegu). Upieczone ciasto studzimy. Gdy biszkopt marchewkowy jest już zimy wyjmujemy go z formy i przekrawamy go ostrym nożem na mniej
Życie ze smakiemCiasta można piec na różne okazje, albo zupełnie bez okazji... i chyba te drugie zwykle robią większą furorę ;-) A to moje było upieczone "z okazji", na przyjęcie emerytalne mojego taty :-) tyle, że bez żadnego pomysłu... Zadzwonił w ostatniej chwili, że potrzebuje dobrego ciasta. Rozejrzałam się więc po kuchni i po lodówce i stwierdziłam, że za mało(...)przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej
Czary - gary w kuchniBlaszkę o wymiarach ok 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczmy ok 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 3 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno(...)sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z ananasem
Malinowe PocałunkiPrzepis na wielkanocną babkę piaskową, która wychodzi bardzo puszysta i delikatna. Prosta babka piaskowa jest niezastąpionym ciastem na każdym świątecznym stole. Babka piaskowa jest ciastem, które bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się ją zjada. Puszysta i delikatna babka piaskowa od pewnego czasu zagościła u mnie na dobre. Lubię testować nowe przepisy na babki , ale zawsze wracam do tego(...)masło i dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto na babkę piaskową przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone. Babka pieczona w formie bez komina może wymagać dłuższego pieczenia
Kuchcik gotujepiekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto na grubość 5 mm - 1 cm, ale te które nadziewałam wałkowałam dużo cieniej. Nadziewanie polegało na wycięciu kształtu pierniczka, na środek układałam odrobinę powideł śliwkowych, (oczywiście tych własnej roboty) i przykrywałam ciastem o takim samym kształcie, boki lekko dociskałam palcem aby się zlepiły. Pierniczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed
Blondynka Gotujemakiem nie przyćmiewa smaku kremu a tylko go podkreśla i daje fantastyczny wizualny efekt 😍 Warto wypróbować przepis 💛 Składniki (18cm): Biszkopt -4 duże jajka (bez dwóch żółtek) -50g ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura(...)Nadal ubijając dodać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
Candy Pandasuzyskaniu jednolitej masy dodać śmietanę i porcjami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Należy dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Ciasto przelać do tortownicy (średnica ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki. Ciasto piec 40-45 minut
Codziennik KuchennyNajprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego. Babka jest prosta i można ją
Niebieski kubek z kawaczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy
Rozpustne gotowanieciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła wyrabiamy jeszcze około 7 minut lub dłużej, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące. Oprószonymi mąką dłońmi, zagarniamy ciasto(...)bez termoobiegu. Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując
cool and mintyciasta -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKOWO -ok 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego Do miski dajemy składniki na ciasto, do ciasta dajemy żółtka (białka odkładamy do masy śmietanowej) Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną dajemy do woreczka, i wsadzamy do zamrażarki, drugą wykładamy dno blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masa powinna być gęsta i bardzo puszysta. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na masę śmietanową trzemy drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. pieczemy ok 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. TERAZ WAŻNE Po tym czasie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku